2009-09-20 19:13:57

Молитва «Ангел Господній»: роздуми з Папою Венедиктом ХVІ про справжню мудрість, яка походить з висоти


Сьогодні, 20 вересня, сильне бажання духовної поживи спонукало численних паломників з різних країн світу приїхати на зустріч із Святішим Отцем у містечко Кастель Ґандольфо, що розташоване поблизу Вічного Міста. Опівдні Вселенський Архиєрей звернувся до вірних зі словом повчання, проказав із ними Богородичну молитву «Ангел Господній», уділивши своє Апостольське благословення.


Цього дня Папа зупинився над уривком з третьої глави Послання Апостола Якова, який був прочитаний у римо-католицьких храмах саме у цей день, зосередившись окремо над описом правдивої мудрості, яку Апостол протиставляє фальшивій, яка є «земна, тваринна, диявольська», яку легко розпізнати, адже вона породжує заздрість, чвари, безлад і все, що тільки є лихого (пор. Як. 3,15-16). А справжня мудрість чиста, мирна, поблажлива, примирлива, милосердя та добрих плодів повна, безстороння, нелицемірна (пор. Як. 3,17). Як зазначив Вселенський Архиєрей, від цих семи перерахованих якостей, згідно із Святим Писанням, випливає досконалість правдивої мудрості та позитивні наслідки, які від неї походять. Святий Яків ставить на першому місці «чистоту», тобто святість, відблиск Бога в душі людини. Мудрість не потребує накидатися силою, адже має у собі непереможну міць правди і любові, яка укріпляється сама по собі. Тому вона є мирною, поблажливою та примирливою, не користується несправедливістю та не вдається до неправди, є вибачливою та великодушною, її можна пізнати по щедрих добрих плодах.


Далі Святіший Отець Венедикт ХVІ заохотив вірних призадуматись над красою тієї мудрості, зачерпнути із чистого джерела Божої любові тієї мудрості серця, яка очищає нас від брехні та егоїзму. «Це стосується усіх, але, зокрема, тих, які покликані бути ініціаторами та «творцями» миру у духовних і світських громадах, у соціальних та політичних зв’язках і міжнародних стосунках», – наголосив Папа, цитуючи слова Святого Апостола Якова: «Плід праведности сіється в мирі тим, хто мир чинить» (Як. 3,18). Після чого Єпископ Риму зазначив: «Щоб чинити діла миру необхідно бути людьми миру, вдаючись до школи «мудрості, яка походить з висоти», щоб засвоїти її якості та принести її плоди. Якщо кожен у своєму середовищі зможе відкинути брехню і насилля у намірах, словах та діях, старанно плекаючи почуття пошани, зрозуміння і поваги до інших, може й не вирішить усіх проблем щоденного життя, але зможе спокійніше й ефективніше їм протиставитися».

А на закінчення Папа промовив: «Дорогі друзі, Святе Письмо ще раз спонукає нас до того, щоб роздумати над моральними аспектами людського існування, але, виходячи від дійсності, яка передує самій моралі, тобто від правдивої мудрості. З довір’ям просімо у Господа мудрості серця, за посередництвом Тієї, Яка прийняла у Своє лоно воплочену Премудрість, Ісуса Христа, нашого Господа. Маріє, Престоле Премудрості, молися за нас!»







All the contents on this site are copyrighted ©.