2009-09-13 16:31:16

Богородична молитва «Ангел Господній» із Святішим Отцем 13 вересня 2009 р.


Святіший Отець Венедикт ХVІ і надалі перебуває у своїй літній резиденції у містечку Кастель Ґандольфо, яке розташоване приблизно 30 км від Риму. Незважаючи на те, що погода у цій частині Італії сьогодні трішки зіпсувалась, до Папи у Кастель Ґандольго прибули численні паломники, а інші зібрались перед великими телеекранами на площі святого Петра у Ватикані, щоб почути недільне повчання Вселенського Архиєрея, разом із ним проказати Богородичну молитву «Ангел Господній» та отримати його Апостольське благословення.

Розпочавши свою катехизу, Папа підсумував євангельський уривок, який був прочитаний під час Святої Літургії у римо-католицьких храмах, до двох запитань: «Ким для тебе є Ісус з Назарету?» і «Чи твоє віра виявляється у ділах чи ні?» Єпископ Риму наголосив, що у відповіді святого апостола Петра «Ти – Христос», тобто Месія, Посланець Бога-Отця, що прийшов спасти людство, зауважуємо відмінність між апостолами та іншими людьми. Петро та інші з апостольського грона вірять, що Ісус не є лише великим пророком, учителем, але Кимось значно більшим. Вони вірять, що у Спасителеві присутній й діє Бог. Як зазначив Папа, після відповіді Петра і після звіщення Ісусом Своїх майбутніх терпінь і хресної смерті, той же верховний апостол спротивляється перспективі страждань та смерті. Саме тому Ісус змушений гостро дорікнути апостолові, щоб той усвідомив, що недостатньо лише вірити, що Він є Богом, але, спонукані любов’ю, нам необхідно наслідувати Його на тому ж самому шляху, на дорозі хреста. «Ісус не прийшов, щоб навчити нас якоїсь філософії, але вказати нам шлях, а навіть конкретний шлях, який провадить до життя», – наголосив Вселенський Архиєрей, додавши, що цим шляхом є любов, яка є виявом справжньої віри. Якщо хтось любить ближнього чистим і великодушним серцем, то, можна сказати, що він знає Бога. Натомість, якщо хтось переконаний у тому, що має віру, але не любить свого ближнього, то він не є правдивим віруючим і в такому Бог не перебуває. А як підтвердження цього Святіший Отець процитував уривок із другого листа святого Якова, який також був прочитаний цього дня на Службі Божій, у якому сказано: «Так само й віра, коли діл не має, мертва сама в собі» (Як. 2,17). Далі Папа звернувся до слів святого Івана Золотоустого, якого сьогодні, 13 вересня, спогадує латинська Церква: «Хтось може навіть мати правдиву віру в Отця і Сина, як також і у Святого Духа, але, якщо не має правдивого життя, його віра не послужить йому на спасіння».

На закінчення Венедикт ХVІ пригадав, що 14 вересня, згідно із новим календарним стилем, відзначаємо празник Воздвиження Чесного Хреста Господнього, а наступного дня, тобто 15 вересня, – празник Пресвятої Діви Матері Страждальної. Папа заохотив вірних брати приклад від Пречистої Діви Марії, Яка співстраждала із Своїм Сином. Вона не втратила віри в Бога, коли бачила Ісуса відкинутого, погордженого і розп’ятого, та дочекалась світлого дня воскресіння. Заохотив навчитись від Неї свідчити нашу віру життям покірного служіння, бути готовими до особистої жертви за вірність Євангелію любові і правди, бути переконаними у тому, що не зникне ніщо із того, що чинимо.







All the contents on this site are copyrighted ©.