2009-08-23 12:48:44

Іти за Ісусом вимагає відречень. Повчання Папи Венедикта XVI перед молитвою "Ангел Господній" 23 серпня 2009


Слідування за Євангелієм «включає труднощі та відречення тому, що часто потрібно іти проти течії», – сказав Папа Венедикт XVI, промовляючи до кількох тисяч паломників, які опівдні у неділю 23 серпня 2009 р. зібралися на внутрішньому подвір’ї літньої резиденції Вселенських Архиєреїв у Кастель Ґандольфо, щоб помолитися молитву «Ангел Господній».

У своєму повчанні Святіший Отець коментував євангельський уривок, який на цей день пропонує літургія Римо-Католицької Церкви і який розповідає про те, що після того, як Ісус об’явив Себе «хлібом життя», споживаючи який людина увійде у вічне життя, багато слухачів говорили між собою: «Хто може це слухати?» – і відійшли. «Також і сьогодні, – зазначив Папа, – чимало людей залишаються згіршеними парадоксом християнської віри. Ісусове навчання їм здається “твердим”, надто важким для прийняття і впровадження у життя». Є такі, що відкидають та залишають Христа, інші намагаються пристосувати Боже слово до модних течій, позбавляючи його істинного сенсу.

«Бажаєте і ви відійти?» – запитав Христос дванадцятьох Апостолів. «Цей занепокоюючий виклик, – мовив Венедикт XVI, – відгукується у наших серцях і очікує від кожного особистої відповіді». Ісусові не вистачає поверхневої приналежності, Він очікує, що все наше життя проходитиме згідно з Його словом та Його бажанням. Одночасно, слідування за Христом наповняє серця радістю і дає повний сенс нашому існуванню. Апостол Петро, а з ним – уся Церква, відповіли: «Господи, куди підемо? У Тебе – слова життя вічного і ми увірували та пізнали, що Ти – Святий Божий». «Дорогі брати й сестри, – сказав на завершення Папа, – також і ми можемо і бажаємо повторити у цю хвилину відповідь святого Петра, очевидно, усвідомлюючи нашу людську слабкість, наші проблеми і труднощі, але довіряючи силі Святого Духа, яка виражається і виявляється у спільності з Ісусом». Венедикт XVI зазначив, що коли з довір’ям відкриємо серця Христові, зможемо, за прикладом Пречистої Діви Марії, досвідчити, що єдиним щастям на землі є любити Бога і знати, що Він нас любить.







All the contents on this site are copyrighted ©.