2009-05-13 18:27:04

Папа Венедикт XVI у Вифлеємі: Свята Літургія на площі Ясел перед базилікою Різдва Христового


Після церемонії привітання перед президентським палацом, на площі Ясел, яка розташована перед базилікою Різдва Христового, Святіший Отець відслужив Божественну Літургію, яка була відправлена арабською та латинською мовами. В богослуженні, яке супроводжувалося співом різдвяних коляд, взяли участь численні вірні, до яких приєдналася група католиків з Сектора Гази, які подолали чималі труднощі, щоб дістатися до Вифлеєму, і лише менше, ніж половина з бажаючих змогли отримати перепустки. У спільній молитві з Папою взяли участь також Павло та Наталя з міста Броварів на Київщині, які поділилися своїми думками з нашим кореспондентом: RealAudioMP3

«Дякую Всемогутньому Богові, – мовив Папа на початку проповіді, – за те, що уділив мені ласку прибути до Вифлеєму, не лише для того, щоб вшанувати те місце, де народився Христос, але також щоб на цих Палестинських Територіях стати поруч з вами, брати і сестри у вірі». Папа висловив признання всім, хто щодня трудиться для утвердження місцевої Церкви у вірі, надії та любові, та з окремим словом звернувся до паломників із Сектора Гази, передаючи через них вітання і співчуття їхнім родичам і близьким.

Святіший Отець пригадав, що в Божому плані місто Вифлеєм, «занадто мале, щоб бути між містами Юдеї», стало місцем невмирущої слави, місцем, яке тоді, коли настала повнота часів, Бог вибрав, щоб стати людиною, щоб припинити довге царювання гріха і смерті і принести нове життя у повноті світові, який став старим, втомленим, опанованим безнадійністю.

Однак, сучасна дійсність Вифлеєму суперечить месіянським обітницям. Хоч в усьому світі Вифлеєм асоціюється з славною благовістю відродження, оновлення, світла та свободи, перебуваючи тут, зауважуємо, наскільки ще віддаленим є Царство миру та справедливості, яке провіщав пророк Ісая. «Від дня Свого народження, Ісус був насправді “знаком протиріччя” і продовжує бути ним також сьогодні», – мовив Венедикт XVI, додаючи, що тут, серед найрізноманітніших суперечностей, кожен камінь виголошує ту благовість відкуплення, яку це місто покликане звіщати світові: «Христос приніс Царство, яке не від світу цього, однак, є Царством, яке здатне змінити цей світ, тому що має силу змінювати серця, освітлювати думки і зміцнювати волю».

Святіший Отець звернувся до християн Вифлеєму із заохоченням ставати закваскою нового стилю життя, адже тут від Христового учня вимагається особливої витривалості – витривалості у вірному свідченні Божої слави, об’явленої в народженні Його Сина, доброї новини його миру, який зійшов з неба, щоб спочити на землі. Це, вів далі Папа, вимагає постійного навернення, відображеного не лише у наших вчинках, але і у способі думання.

Венедикт XVI запевнив близькість з боку всієї Вселенської Церкви до Церкви, яка живе і виконує своє служіння у Вифлеємі та на Палестинських Територіях: «Розраховуйте на молитви і солідарність ваших братів і сестер Вселенської Церкви, і проявляйте конкретні ініціативи, щоб зміцнити вашу присутність і щоб запропонувати нові можливості тим, які пробують виїхати. Будьте мостом діалогу і конструктивної співпраці в будуванні культури миру, яка подолає теперішній стан страху, агресії і розчарування». Папа також підкреслив, що ця земля потребує не лише нових економічних чи політичних структур, але, насамперед, нової духовної культури, здатної спрямувати енергію усіх людей доброї волі на служіння вихованню, розвиткові і праці над спільним благом. «Ви маєте необхідні людські ресурси, щоб будувати культуру миру і взаємопошани, які зможуть гарантувати краще майбутнє для ваших дітей. Ця благородна справа чекає на вас. Не бійтеся», – сказав Папа.







All the contents on this site are copyrighted ©.