2009-03-06 09:16:25

Як звіщати надію сучасній молоді. Послання Папи Венедикта XVI на 24-й Всесвітній День Молоді.


Повернути довіру молоді і всьому людству в цьому періоді глобальної кризи, даючи всім пізнати, якою великою і правдивою надією є Христос – цими словами можна підсумувати послання Папи Венедикта XVI на 24-й Всесвітній День Молоді, яке було оприлюднене у середу, 4 березня 2009 р. Пригадаємо, що цьогорічний Всесвітній День Молоді відзначатиметься на місцевому, тобто дієцезіальному чи єпархіальному рівні, 5 квітня, коли за новим календарним стилем припадатиме Квітна Неділя.

Темою цьогорічного послання Папи до молоді є стих з 1-го Послання святого Апостола Павла до Тимотея: «Ми поклали нашу надію на живого Бога» (1 Тм 4,10). «Надія не є лише ідеалом чи сентиментом, – стверджує Святіший Отець, – це – жива особа: Ісус Христос, Божий Син». Лише у Ньому людська істота віднаходить свою справжню самореалізацію. Венедикт XVI звертає увагу на те, що криза надії, яка сьогодні огортає людство, є наслідком забуття про Бога, яким позначені наші суспільства і яке найлегше вражає нові покоління, які в позбавлених впевненості, цінностей та чітких орієнтирів соціокультурних контекстах змушені протистояти труднощам, які здаються більшими за власні сили.

Молодь, за словами Папи, часто поранена життям, обумовлена недозрілістю особистості, спричиненою родинною пусткою, помилковими виховними методами чи негативним або травматичним досвідом. Існують молоді люди, які вдалися до втечі у ризиковані та насильницькі стилі поведінки, до наркотиків та алкоголю. Не бракує тих, які перебувають в жалюгідних умовах через те, що пішли за порадами «поганих учителів», але й далі відчувають прагнення правдивої любові і справжнього щастя. «Як звіщати надію цим юнакам та дівчатам?», – запитує Святіший Отець, вказуючи на те, що першочерговим завданням, яке зобов’язує нас усіх, є нова євангелізація, що допоможе новим поколінням наново відкрити справжнє обличчя Бога, Який є Любов’ю. Папа запрошує бути вірогідними свідками християнської надії, йдучи за святим Павлом, який був перемінений Божою любов’ю після особистої зустрічі з Ісусом Христом. Саме Христос є Тим, Хто дає сенс життю, а тому надія народжується від зустрічі з Ним. Шляхами до цієї зустрічі є витривала молитва, а найкраще – спільна, а також приєднання до релігійних груп, рухів, слухання Божого слова і участь у Пресвятій Євхаристії, навколо якої народжується і зростає Церква – велика родина християн.

Венедикт XVI закликає молодь поширювати цю велику надію і не знеохочуватися перед обличчям випробувань та труднощів: «будьте терпеливі і витривалі, перемагаючи природне прагнення молоді до поспіху, до того, щоб мати все і відразу», – пише він, заохочуючи робити такі життєві вибори, які виявлятимуть віру. «Покажіть, що ви зрозуміли підступ ідолопоклонства грошей, матеріальних дібр, кар’єри та успіху, не дозвольте захопитись цими фальшивими химерами. Не піддавайтеся логіці егоїстичних інтересів, але розвивайте любов до ближніх», – заохочує молодь Святіший Отець, пригадуючи, що правдива віра просвітлює життя, а справжній християнин ніколи не є сумним, навіть перед обличчям різнорідних випробувань, тому що секретом його радості і миру є Христова присутність.







All the contents on this site are copyrighted ©.