2009-02-12 14:13:14

Слово Папи Венедикта XVI до хворих та тих, які ними опікуються


11 лютого, в день літургічного спомину Пречистої Діви Марії з Люрду, Католицька Церква відзначає Всесвітній день хворого. З цієї нагоди минулої середи ввечері, численні хворі та ті, хто ними опікуються, заповнили базиліку святого Петра у Ватикані. Після проказування молитви на вервиці та після Святої Літургії, яку очолив кардинал Хав’єр Лосано Барраґан, Президент Папської Ради душпастирства працівників охорони здоров’я, з учасниками богослужіння зустрівся Папа Венедикт XVI.

Святіший Отець, насамперед, звернув увагу на своє послання з нагоди цьогорічного, вже 17-го з черги, відзначення Всесвітнього дня хворого, присвячене хворим та страждаючим дітям. «Якщо нам бракує слів, коли йдеться про страждаючого дорослого, то що вже казати, коли зло вражає невинних наймолодших? Яким чином і в таких важких ситуаціях також зауважити милосердну любов Бога, Який ніколи не покидає своїх дітей в годину випробувань?» – запитував Папа, вказуючи на те, що відповідь на це нам може дати віра. Бог створив людину для щастя і життя, а хвороба та смерть увійшли у світ внаслідок гріха. Однак, ми не залишилися самі. Ісус Христос виганяв бісів і зціляв недуги, Він взяв на себе нашу слабкість і через свої страждання її докорінно змінив. Тому «страждати означає ставати особливо піддатливими, особливо відкритими на діяння спасительної Божої сили, дарованої людству у Христі», – сказав Венедикт XVI, процитувавши слова Слуги Божого Івана Павла ІІ з його Апостольського листа «Salvifici doloris».

У такій ситуації, звернув увагу Папа, ми краще розуміємо, що людське життя не є добром, яким можемо вільно розпоряджатися, але скарбом, який потрібно оберігати і дбати про нього від самого початку аж до його остаточного, природного закінчення. Життя є тайною, яка вимагає відповідальності, терпеливості і милосердя, ще більше необхідно огортати турботою та пошаною хворих та страждаючих. Це не завжди легко, однак, знаємо де черпати відвагу переносити всі випробування земного існування і відповідь на таємницю болю і смерті. Християни знаходять відповідь з віри, яка «допомагає нам зрозуміти, що людське життя є прекрасним і гідним того, щоб його переживати у повноті, навіть і тоді, коли воно надламане недугою». Кожна Служба Божа є постійним уприсутнюванням розп’ятого і воскреслого Христа, який переміг зло всемогутністю своєї любові, пригадав Венедикт XVI та додав, що у «школі» Євхаристійного Ісуса вчимося любити життя і приймати наше тільки уявне безсилля щодо хвороби та смерті.

Вручивши Пресвятій Богородиці з Люрду вбогих, страждаючих та хворих усього світу, зокрема – страждаючих дітей, Папа ще раз заохотив присутніх покладати свою надію на Бога та уділив Апостольське благословення.







All the contents on this site are copyrighted ©.