2009-01-25 13:31:57

Молитва "Ангел Господній" з Святішим Отцем Венедиктом XVI в останню неділю січня


Сьогодні, в останню неділю січня, Святіший Отець Венедикт ХVІ з вікна своєї приватної бібліотеки виголосив традиційне повчання, проказав із вірними молитву «Ангел Господній» та уділив присутнім на площі Святого Петра у Ватикані своє Апостольське благословення. Вселенський Архиєрей у своєму слові зазначив, що євангельський текст, що читався цього дня у латинських храмах, передає заклик Спасителя до покаяння: «Сповнився час, і Царство Боже близько; покайтеся і вірте в Євангелію» (Мк. 1,15). Папа пригадав, що саме 25 січня пригадуємо подію навернення Святого Павла. «Щасливе співпадіння – особливо у цей рік Апостола Павла – завдяки якому можемо зрозуміти правдиве значення євангельського навернення, метаної, дивлячись на досвід Апостола», – зазначив Вселенський Архиєрей, додаючи, що дехто вважає, що у стосунку до Святого Павла краще не вживати цього терміну, оскільки він був віруючим, а навіть більше, – переконаним у батьківській традиції євреєм, він не перейшов від ідолів до правдивого Бога, не був змушений відректись віри предків, щоб прийняти Ісуса Христа. «В дійсності, досвід Апостола може бути прикладом кожного правдивого християнського покаяння», – наголосив Святіший Отець.

Зустріч з Воскреслим Христом спричинила радикальну зміну в житті Павла. По дорозі до Дамаску сталось те, до чого Ісус закликає нас у сьогоднішньому євангельському уривку: Савло навернувся, бо, завдяки Божому світлу, повірив у Євангеліє. Павлове і наше навернення полягає у тому, щоб увірувати у Христа померлого і воскреслого та відкритись на світло Його Божої благодаті. В той момент Павло збагнув, що спасіння не залежить від добрих діл, які він чинив, згідно із тогочасними приписами, але від того, що Ісус помер і воскрес також і за нього, переслідувача християн. Правда про те, що благодать Святої Тайни Хрищення освітлює існування кожного віруючого, докорінно змінює наш спосіб життя. Навернутись, – означає також повірити й у те, що Христос помер на хресті і за мене, що воскрес і живе зі мною й у мені. Довірившись силі Його прощення, дозволивши на те, щоб Він провадив нас за руку, зможемо подолати гордість і гріх, неправду і смуток, егоїзм і неправдиву безпечність, щоб пізнати Його любов і жити її багатством.

«Дорогі друзі, запрошення до навернення, підсилене свідченням Святого Павла, сьогодні, на закінчення Тижня молитов за єдність християн,наново звучить особливо важливим також на рівні екуменізму. Апостол вказує нам на духовну поведінку, відповідну до того, щоб поступати на дорозі єдності», –підкреслив Папа Венедикт ХVІ, додаючи, що ми, християни, ще не досягли мети повної єдності, але якщо дозволимо Спасителеві, щоб Він нас постійно навертав, то обов’язково дійдемо до цієї бажаної цілі.

Після того Святіший Отець пригадав, що цього дня, 25 січня, у базиліці Святого Павла поза мурами, він очолить молитву Вечірні, з нагоди закінщення Тижня молитов за єдність християн. А далі проказав з вірними Богородичну молитву і уділив усім своє Апостольське благословення.







All the contents on this site are copyrighted ©.