2008-11-16 14:18:14

Молитва "Ангел Господній" з Папою Венедиктом ХVІ
16 листопада 2008


Сьогодні, 16 листопада, Святіший Отець Венедикт ХVІ звернувся із традиційним недільним повчанням до зібраних на площі Святого Петра у Ватикані вірних, що прибули не лише із Риму та інших італійських міст, але також і з віддалених країн світу. У своїй катехизі Вселенський Архиєрей зупинився над біблійним читанням, яке Католицька Церква латинського обряду призначила на Євхаристійне Богослуження тієї неділі, що запрошує християн бути пильними і діяльними в очікуванні на повернення Ісуса Христа при кінці віків.

Святий Євангелист Матей розповідає нам притчу про таланти. Талант – це була стародавня римська монета, великої цінності, а з причини неабиякої популярності цієї притчі, «талант» став синонімом особистих якостей, які кожна людина повинна розвивати. Притча розповідає про те, як один чоловік, вирушаючи в подорож, покликав своїх слуг і передав їм своє майно у користування. Цим чоловіком із притчі є сам Ісус Христос, слугами – учні Спасителя, а таланти – це дари, які Господь їм доручив. Ці дари представляють багатство, яке Христос залишив нам у спадщину, щоб ми його примножили, а ним є: Його слово, записане в Євангелії; Хрищення, яке відновлює нас у Святому Дусі; молитва, зокрема, «Отче Наш», яку підносимо до Всевишнього, як діти, з’єднані у Його Сині; прощення, яке Він наказав донести усім; Свята Тайна Його Пресвятого Тіла і Найсвятішої Крові; одним словом, тим багатством, яке Ісус залишив своїм друзям наприкінці Свого короткого земного життя, є Боже Царство, яким є Він сам, присутній і живий між нами.

Папа зазначив, що сьогоднішня притча наполягає на відповідній поведінці, якою ми повинні прийняти і належно оцінити цей Господній дар. А страх – це неправильна поведінка: слуга, який боїться свого пана і страхається його повернення, ховає талант у землі і він не дає прибутку. На думку Святішого Отця, щось подібне стається із тими, які отримали Святі Тайни Хрищення, Миропомазання та Євхаристії, а потім закопали ці дари в землі упереджень, неправдивого сприйняття Бога. Проте, притча висвітлює добрі плоди, примноження майна, що його придбали учні, щасливі з причини отримання дару. Вони цей дар не заховали зі страху і зависті, але примножили його, ділячись ним із іншими, дозволивши, щоб також інші ним скористались. Папа наголосив на тому, що дари, якими нас обдарував Христос, примножуються тоді, коли ми, у свою чергу, даруємо їх іншим. Ці дари є для того, щоб ними ділитись, щоб їх інвестувати, ділитись ними з ближніми, чого, зрештою, навчає нас великий адміністратор Христових талантів – Святий Апостол Павло.

За словами Вселенського Архиєрея, центральне повчанням притчі про таланти стосується духу відповідальності, у якому потрібно прийняти Боже Царство: відповідальності перед Богом і перед людством. А на закінчення Папа підкреслив, що поведінки у стосунку до Божих дарів нас досконало вчить Пресвята Богородиця, Яка, отримавши найцінніший Дар – Ісуса Христа, з великою любов’ю пожертвувала Його світові. Папа заохотив присутніх просити у Неї, щоб допомогла усім нам стати «добрими та вірними слугами», і, таким чином, удостоїтись взяти участь «у радості нашого Господа».

А після проказування із вірними молитви «Ангел Господній» та уділення Апостольського благословення, Вселенський Архиєрей пригадав, що у п’ятницю, 21 листопада, у празник Входу у храм Пречистої Діви Марії, припадає День Молитви за контемплятивні монаші спільноти. «Дякуймо Господеві за сестер та братів, які обійняли це завдання, цілковито посвячуючи молитві, і живуть із того, що отримують від Божого Провидіння… Дорогі сестри та брати, ваша присутність у Церкві та у світі є необхідною. Я є близьким до вас і з великою любов’ю вас благословляю», – сказав Папа Венедикт ХVІ.







All the contents on this site are copyrighted ©.