2008-11-09 13:10:12

Молитва "Ангел Господній" з Папою Венедиктом ХVІ
9 листопада 2008


9 листопада 2008 р., опівдні, як і щонеділі, Папа Венедикт ХVІ звернувся із повчанням до вірних, зібраних на площі Святого Петра у Ватикані. У своїй катехизі Святіший Отець зазначив, що літургія латинського обряду запрошує нас відзначити посвячення Латеранської Базиліки, яку називають «матір’ю та головою усіх церков Міста (Риму) та Світу». Папа пригадав, що після едикту імператора Константина, яким у 313 році християни здобули свободу богопочитання та культу, була збудована ця Базиліка. Цей же імператор подарував Папі Мілітадісу земельні посілості родини Латеранів і побудував на тих землях Базиліку, Христильницю та Патріархальну Резиденцію, тобто резиденцію для Єпископа Риму, у якій проживали Папи аж до часів авіньйонської неволі. Приблизно у 324 році Папа Сильвестр посвятив цю Базиліку, храм отримав назву Найсвятішого Спасителя; і лише у VІ столітті додано назву святих Івана Христителя та Івана Євангелиста, від яких і походить загальноприйнята назва святині.

Вселенський Архиєрей підкреслив, що сьогоднішні літургійні читання наголошують на одній суттєвій правді: кам’яний храм є символом живої Церкви, християнської спільноти, яку вже святі Апостоли Петро та Павло вважали «духовною будівлею», збудованою Господом Богом із «живого каміння», яким є християни, і на єдиному фундаменті, яким є Ісус Христос, Який прирівняний також до «наріжного каменю» (див. 1 Кор. 3,3-11, 16-17; 1 Пт. 2,4-8; Еф. 2,20-22). Краса та гармонія храмів, призначених на те, щоб прославляти Бога, запрошує також і нас, грішних та обмежених людей, до навернення, щоб стати спроможними збудувати добре впорядковану будівлю, у тісному єднанні з Христом. В особливий спосіб, здійснюємо це під час Євхаристійної Жертви, у якій «екклезія», тобто спільнота охрищених, єднається у слуханні Божого слова та у Споживанні Тіла та Крові Спасителя. Довкола цих двох осередків будується Церква, з живого каміння, будується у правді та у любові, якій надає форму Святий Дух, вчиняючи її щоразу подібнішою до Господа Ісуса Христа. І якщо ця спільнота живе у братерській та щирій єдності, то сама стає духовною жертвою, милою Богові.

А закінчуючи свою промову Святіший Отець сказав, що це свято вшановує завжди актуальне таїнство, тобто те, що Бог бажає збудувати собі у світі духовний храм, спільноту, яка буде його прославляти у дусі та правді. А також пригадує нам важливість матеріальних споруд, у яких спільноти християн збираються прославляти Господа. «Отож, кожна спільнота має обов’язок старанно зберігати свої святі споруди, що становлять дорогоцінне релігійне та історичне надбання», – сказав Папа Венедикт ХVІ. Далі заохотив вірних молитовно просити Пресвятої Богородиці заступництва, допомоги у тому, щоб і ми, за Її прикладом, стали «домом Бога», живим храмом Його любові.







All the contents on this site are copyrighted ©.