2008-11-05 12:47:52

На загальній аудієнції з Папою Венедиктом XVI 5 листопада 2008 р.


Христос помер і воскрес задля нашого спасіння – ця основна істина нашої віри та повчань святого апостола Павла була темою катехизи Святішого Отця Венедикта XVI під час загальної аудієнції у середу 5 листопада 2008 р., яка зібрала десятки тисяч прочан з усього світу на площі перед базилікою святого Петра у Ватикані.

У першому Посланні до Корінтян святий Павло підкреслює важливість Христового воскресіння для нашої християнської віри. Лише з самим Хрестом, без воскресіння Господа нашого Ісуса Христа, християнське життя було б абсурдом, – наголосив Святіший Отець, додаючи, що пасхальне таїнство полягає саме у події Христового воскресіння, що є основою нашої надії. Воскресаючи, Христос став Господом живих і мертвих. Він виявив безмежну любов Божу до нас і є живий і присутній серед нас. Якщо б Христос не воскрес, навчає святий апостол Павло, то віра не мала би значення і розп’яття би залишилось безмежною трагедією. Справжній віруючий спасається, сповідуючи, що Христос є Господь і віруючи, що Бог воскресив Його з мертвих.

Слова Папи, пригадуючи християнам, що земні страждання є шляхом до вічного життя, підтверджують фундаментальність пасхального таїнства. "Християнство не є зручним шляхом, – сказав Венедикт XVІ, – але, радше, вимогливим підійманням вгору, однак, освіченим Христовим світлом і Його великою надією». Богослов’я хреста не є теорією, але дійсністю християнського життя, згідно з яким жити у вірі в Ісуса Христа, жити в істині та любові, означає щоденне самовідречення, щоденне терпіння. «Християни не збережені від страждання, – додав Венедикт XVI, – жити вірою виражає відвагу виходити назустріч життю. Наважуючись страждати, знаходимо життя в усій його глибині та красі. Однак, – підкреслив Святіший Отець, – не вистачить тільки мати віру у серці; потрібно свідчити її життям і, таким чином, уприсутнювати в історії істину Христового воскресіння.

Загальна аудієнція закінчилась окремим звертанням Папи Венедикта XVI до більших груп прочан їхніми рідними мовами та Апостольським благословенням.








All the contents on this site are copyrighted ©.