2008-10-26 13:38:32

Свята Літургія з нагоди завершення Синоду Єпископів Католицької Церкви. Проповідь Вселенського Архиєрея


У неділю, 26 жовтня 2008 р., вранці, в базиліці Святого Петра у Ватикані, Папа Венедикт XVI очолив урочисту Службу Божу з нагоди закриття Синоду Єпископів, що від 5 жовтня тривав у Ватикані. Разом з Вселенським Архиєреєм співслужили понад 300 Синодальних Отців та усі ті, що були задіяні у підготовці та проведенні Синоду.

На початку своєї проповіді Святіший Отець зазначив, що євангельський уривок, який був прочитаний того дня під час Святої Літургії, розповідає нам про любов, що підсумовує весь Божий Закон. Святий Євангелист Матей описує, як до Ісуса приступили фарисеї, запитуючи: «Учителю, яка найбільша заповідь у Законі?» Це запитання виявляє той факт, що єврейський народ бажав знайти основу, яка об’єднує усі існуючі формулювання Божої волі. Запитання фарисеїв не було із простих, беручи до уваги те, що у тих часах існувало коло 613 правил і заборон. Отож, як серед такої кількості правив виокремити те найголовніше, найбільше?! Проте, Ісус, без жодних вагань підносить на найвищий щабель любов, кажучи: «Люби Господа, Бога твого, всім твоїм серцем, усією твоєю душею і всією думкою твоєю». Відповідаючи на запитання, Ісус цитує тогочасну молитву «Шема» (Послухай Ізраїлю), яку кожний побожний єврей проказував кілька разів на день, наголошуючи на трьох властивостях, які окреслюють людину: серце, душу і думку. Остання, «діаноіа», тобто думка, включає у собі раціональний елемент. Бог не є лише предметом любові, волі та почуттів, але й інтелекту, який гармонійно з’єднаний також і з усім попереднім. Проте Ісус додає іншу заповідь, інше правило, яке, щоправда, не зобов’язувало тогочасних побожних ізраїльтян: «Люби ближнього твого, як себе самого». Із відповіді Спасителя стає зрозумілим, що Господь визначає зв’язок подібності між першою та другою заповідями, які разом утворюють основу усього Божого закону, на цих двох заповідях «ввесь закон і пророки спираються». Вселенський Архиєрей наголосив, що цей біблійний уривок навчає нас того, що учнем Ісуса є той, хто впроваджує в життя Його вчення, яке підсумоване в одну найбільшу заповідь любові.

Далі Папа Венедикт ХVІ зазначив, що друге літургійне читання, яке було призначене на той день, показує нам застосування цієї найбільшої заповіді любові в одній із перших християнських спільнот. Святий Павло, пишучи до солунян, каже: «Ви стали зразком для всіх віруючих у Македонії та в Ахаї». Не мало було також і труднощів та проблем у цієї молодої Церкви, але любов усе подолує, все оновляє, все перемагає; любов того, хто, усвідомлюючи свої обмеження, вірно слідує навчанню Ісуса та передає його іншим, свої ближнім. «Від вас бо рознеслося слово Господнє не тільки в Македонії та в Ахаї, але ваша віра в Бога розійшлася по всіх усюдах, так що не треба нам і говорити про те», – пише про солунян Апостол Народів. Святіший Отець зазначив, що повчання, яке можемо для себе взяти із цього уривку з листа до солунян, – це те, що любов до ближнього зроджується від слухання Божого Слова. Отож, як необхідно слухати Боже Слово і впроваджувати його у щоденному житті, як особистому, так і спільнотному.

«Під час цього Євхаристійного богослужіння, яке закінчує синодальні засідання, в особливий спосіб звертаємо увагу на зв’язок, який існує між слуханням Бога усім серцем та безкорисним служінням братам», – наголосив Єпископ Риму, додаючи, що під час останніх днів Синодальні Отці мали нагоду почути роздуми, які вказували на необхідність сьогодення у глибшому слуханні Божого Слова, правдивішому пізнанні слова спасіння, щирішому поділі вірою, яка постійно збагачується Словом Божим. «Дорогі й достойні Брати, дякую за вклад, що кожен із вас зробив для поглиблення синодальної теми: «Слово Боже у житті та місії Церкви», – промовив Папа, вітаючи усіх учасників цьогорічного Синоду. А опісля додав : «Усі ми, що брали участь у синодальних засіданнях, беремо з собою оновлене усвідомлення, що пріоритетне завдання Церкви, на початку цього нового тисячоліття, перш усього, полягає у тому, щоб живитися Словом Божим, щоб успішно виконувати нову євангелізацію». У наш час необхідно, щоб цей церковний досвід знайшов шлях до кожної спільноти, щоб вірні усвідомили потребу перевести Боже Слово, яке вони слухають, у жести любові, бо лише таким шляхом Євангелія Ісуса буде заслуговуючою довіри. А це, у свою чергу, вимагає глибшого пізнання нашого Спасителя і постійного та вірного слухання Його Слова.

Далі Папа наголосив, що читання, які пропонує нам для роздумів сьогоднішня Свята Літургія, пригадують, що повнотою Закону є любов. А хто думає, що він охопив Святі Писання, або принаймні якусь одну її частину, але не передає мудрості тих Писань шляхом любові до Бога та ближнього, той, в дійсності, показує як далеко він ще до правильного розуміння значення Божого слова. Папа пригадав вчення ІІ Ватиканського Собору, який підкреслив необхідність того, «щоб вірні християни мали широкий доступ до святого Письма», що допомагає людям зустріти правду, зростати у правдивій любові. Тут йде мова про необхідний елемент для євангелізації. У наш час стає необхідним розвиток непохитного та вірогідного душпастирства для пізнання Святого Письма. Щоб досягти таку високу ціль потрібно звернути особливу увагу на виховання священнослужителів, які сумлінно виконували б звіщення Божого слова, підтримати різні мирянські біблійні рухи, особливо дбаючи про молодіжні.

А на закінчення Вселенський Архиєрей підкреслив, що привілейованим місцем, де звучить Слово Боже, яке будує Церкву, є Літургія. Саме під час богослужінь стає очевидним, що Біблія є книгою народу і для народу, щоб він міг здійснити у своєму житті історію спасіння, що подана письмово. Біблія залишається живою книжкою народу, який її читає. Народ не існуватиме без цієї книжки, оскільки у ній знаходить сенс свого буття, своє покликання і свою ідентичність. «Ця взаємна приналежність народу та Святих Писань звершується під час кожного літургічного зібрання, яке, завдяки Святому Духові, слухає Христа, бо це Він промовляє, коли у Церкві читається Святе Письмо і коли приймається Союз, який Господь відновлює із Своїм народом. Отож, Святе Письмо та Літургія сходяться в єдиній меті – провадити народ до діалогу із Господом. Слово, яке вийшло із Божих уст, і яке засвідчене у Святих Писаннях, повертається до Нього у формі молитовної відповіді народу», – сказав Папа Венедикт ХVІ. Після того, Святіший Отець заохотив усіх присутніх молитись за те, щоб через оновлене слухання Слова Божого, під дією Святого Духа, могло розпочатись справжнє оновлення Вселенської Церкви та кожної християнської спільноти.







All the contents on this site are copyrighted ©.