2008-10-20 17:44:50

Папа Венедикт XVI у Помпеях: Молитва на вервиці


У неділю, 19 жовтня 2008 р., Святіший Отець Венедикт XVI здійснив паломництво до міста Помпеї у південноіталійському регіоні Кампанії, де відправив Службу Божу і очолив молитву на вервиці у місцевому всесвітньовідомому санктуарії Пречистої Діви Марії Святої Вервиці, яка закінчилася духовним повчанням Папи, який також подарував золоту троянду для Матері Божої з Помпеїв.

Перед тим, як увійти до базиліки, Венедикт XVI помолився перед мощами блаженного Бартоло Лонґо, засновника санктуарію, який у 1875 році привіз до Помпеїв з Неаполя чудотворний образ Пресвятої Богородиці Святої Вервиці. Саме перед цим образом і відбулася спільна молитва Папи разом з богопосвяченими особами і священиками, що виконують своє служіння у санктуарії та інших структурах, поєднаних з ним.

У своїй духовній призадумі Святіший Отець нав’язав до того, що саме молитва на вервиці була джерелом енергії для здійснення численних чудесних справ, які звершували святі, серед яких і блаженний Бартоло. З цієї молитви він черпав сили для численних діл милосердя, адже вона сприяє зростанню близькості з Ісусом, навчаючи у школі Пресвятої Діви Марії завжди чинити Божу волю. Папа закликав поширювати цю молитву, бути справжніми апостолами святої вервиці. Щоб такими бути, необхідний особистий досвід краси і глибини цієї молитви, простої і для всіх доступної. Насамперед, потрібно дозволити Пречистій Діві, аби провадила нас до споглядання Христового обличчя – обличчя радісного, світлого, терплячого і прославленого. «Той, хто як Марія і разом з Нею, зберігає і роздумує над Ісусовими тайнами, дедалі більше уподібнює свої почуття до Його почуттів, і сам уподібнюється до Нього», – зазначив Святіший Отець.

На перший погляд, вів далі Венедикт XVI, вервиця може здаватися молитвою, яка складається зі слів, а тому неможливо її поєднати з тишею, необхідною для медитації та споглядання. У дійсності, постійне повторювання молитви «Богородице Діво» не порушує внутрішню тишу, а, навпаки, – збагачує і живить її.

Папа також звернув увагу на важливість Божого слова в молитві на вервиці, яке є єдиним необхідним словом. Проказуючи вервицю, потрібно вважати, щоб наші голоси не “перекричали” голос Бога, Який промовляє лише через тишу. Тому дуже важливо дбати про цю тишу, сповнену Богом, як під час приватної молитви, так і під час спільного проказування її у спільноті.

Венедикт XVI пригадав про апостольський вимір молитви на вервиці. Прикладом цього є постать блаженного Бартоло Лонґо, який саме у вервиці знаходив натхнення, аби здійснювати численні харитативні проекти, а також за його бажанням постав цей санктуарій, відкритий для всього світу, що став центром поширення молитви на вервиці, зокрема в наміренні миру між народами. «Дорогі друзі, оці дві мети: апостолят любові і молитву за мир, прагну підтвердити і наново довірити вашим духовним і душпастирським трудам», – сказав Святіший Отець.

Наприкінці, під оплески присутніх, як вияв набожності та довір’я, Венедикт XVI подарував Матері Божій з Помпеїв золоту троянду.







All the contents on this site are copyrighted ©.