2008-09-14 13:16:43

Папа Венедикт XVI у Люрді: Проповідь під час Марійської процесії


Папа розпочав свою проповідь, пригадавши події, які відбувалися тут, у Люрді, 150 років тому, а саме: на цьому місці, поза населеним пунктом, проста дівчинка Бернадета Субіру побачила світло, а всередині нього – молоду Пані, яку вона охарактеризувала гарною, найгарнішою понад усе. Ця Пані звернулася до неї з добротою та ніжністю, з пошаною та довір’ям. Як розповідала Бернадета: «Вона зверталася до мене на Ви…». Під час цієї розмови Пані дала їй доручення переказати іншим прості послання про молитву, покаяння та навернення. «Не викликає подиву, що Діва Марія була прекрасною, адже в об’явленні 25 березня 1858 року відкрила своє ім’я: “Я є Непорочне Зачаття”», – сказав Венедикт XVI.

Нав’язавши до Книги Одкровення, де написано про «Жінку, одягнену в сонце», Папа зазначив, що Пресвята Богородиця залишила смерть позаду і тепер повністю зодягнена у життя, життя Свого Сина – Воскреслого Христа. Таким чином, Вона є знаком перемоги любові, добра і Бога, Який дарує нашому світові надію, якої той потребує.

Однак, вів далі Святіший Отець, життя сім’ї Субіру було сповнене крайнього убозтва, смутку, відкинення, хвороб. І хоч не бракувало любові та тепла у взаємостосунках, нелегко було мешкати у колишньому приміщенні в’язниці. Але земні тіні не перешкодили заясніти світлові з неба. Тож приходячи сюди на прощу, прагнемо, слідом за Бернадетою, увійти в цю надзвичайну близькість між небом та землею.

Далі Венедикт XVI говорив про молитву на вервиці. Коли проказуємо цю молитву, Діва Марія дарує нам Своє серце і Свій зір, щоб споглядати на життя Її Сина, Ісуса Христа. Папа пригадав, як його попередник, Слуга Божий Іван Павло ІІ, заохочував всіх до молитви на вервиці, збагативши її також роздумуваннями «Світлих Таємниць». «Тож нехай Люрд, земля світла, і надалі буде школою, де вчимося молитися вервицю, яка впроваджує Ісусових учнів, під поглядом Його Матері, у справжній і щирий діалог з їхній Учителем», – побажав Святіший Отець.

Папа також пригадав про те, що через уста святої Бернадети Пречиста Діва Марія просила вірних приходити сюди з процесіями та гаряче і просто молитися. Процесія зі свічками, у єдності з Церквою, унаявнює перед нашими очима, таїнство молитви, що єднає вибраних на небі та паломників на землі, запалюється світло від діалогу людини з її Господом, а в історії людства відкривається ясна дорога, навіть і у найтемніші моменти. Венедикт XVI зазначив, що ця процесія є моментом великої церковної радості, але також і часом уважної призадуми, адже молитовні намірення, які приносимо з собою, виявляють нашу єдність з тими, що страждають, а це – невинні жертви насильства, воєн, тероризму, голоду, це ті, що несуть на собі наслідки несправедливості, стихійних лих, ненависті та утисків, замахів на їхню людську гідність і на основні права. До них можна додати тих, які переживають родинні проблеми, страждають від наслідків безробіття, хвороб та ран, самотності, а також ті, які терплять задля Христового імені і вмирають за Нього. Святіший Отець звернув увагу на перетворюючу силу молитви, яка є виявом любові до Бога і до ближнього: «Молячись разом з Дівою Марією, наше серце приймає тих, які терплять. Як, отже, наше життя від цього не змінюватиметься?»

Папа також нав’язав до свята Воздвиження Чесного Хреста, яке за новим стилем припадало наступного дня: «Хрест є знаком нового Союзу, до якого спрямоване усе життя Ісуса. Хрест – найвищий і досконалий вчинок любові Ісуса, який дарує життя Своїм друзям». Через Хрест усе наше життя отримує світло, силу і надію.

Появи Пресвятої Богородиці були оточені світлом, вів далі Венедикт XVI, і Бог прагнув запалити у погляді Бернадети полум’я, яке навернуло численні серця. Скільки ж людей приходять сюди, щоб побачити, а може й сподіваючись отримати, якесь чудо, а потім, на зворотній дорозі, збагачені духовним досвідом, іншими очима дивляться на Бога, на інших і на себе самих. «Дискретна зустріч з Вернадетою та Дівою Марією може змінити життя, бо вони присутні, у цій ґроті Массаб’єль, щоб вести нас до Христа, який є нашим життям, силою та світлом», – закінчив Святіший Отець, побажавши, щоб це здійснилося у житті кожного з паломників.







All the contents on this site are copyrighted ©.