2008-09-10 16:03:10

Повчання Папи Венедикта XVI під час загальної аудієнції
10 вересня 2008


У своєму повчанні під час загальної аудієнції, Папа вів далі цикл катехиз, присвячених Рокові Святого Павла, і сьогодні говорив про сутність його служіння – бути апостолом Ісуса Христа. Він зазначив, що читаючи Євангеліє, до дванадцятьох Апостолів зараховуємо найближчих учнів і приятелів Ісуса. Але також святий Павло почувається Апостолом, але значення, яке він надає цьому слову, не обмежується групою дванадцятьох учнів. В його посланнях знаходимо основні характеристики, які визначають буття апостолом. Першою з них є «побачити Господа» (пор. 1 Кор 9,1), тобто мати з Ним зустріч, вирішальну на все подальше життя. Бо саме Господь Бог утверджує в апостольстві, а не якісь власні переконання. А тому апостол потребує перебувати у постійному контакті з Богом.

Другою характерною рисою апостольського покликання є «бути посланим». Саме грецьке слово «apóstolos» означає «посланий», тобто той, хто несе якусь вістку, а тому повинен діяти як представник того, хто його послав. Тому святий Павло пише про себе «Апостол Ісуса Христа» (1 Кор 1,1), тобто повністю відданий Йому у служінні. І тут знову бачимо, що не з власної ініціативи стається апостолом.

Третьою ознакою з «звіщати Євангеліє», з наступним заснуванням церковних громад. «Апостол» – це не лише почесний титул, він конкретно зобов’язує протягом всього життя. У своєму другому посланні до Коринтян, святий Павло називає місцеву громаду своїм рекомендаційним листом: «Наш лист - це ви; лист, написаний у серцях наших, який усі люди знають і читають. Відомо ж, що ви - лист Христа, виготуваний нами; написаний не чорнилом, але Духом Бога живого» (2 Кор 3,2-3).

Завершуючи своє катехизу, Венедикт XVI зазначив, що святий Павло був повністю відданий Євангелію, усім своїм життя. Своє ж служіння він виконував вірно та з радістю, щоб будь-якою ціною бодай когось спасти. Також і стосовно Церков, вміючи мати щодо них і батьківську суворість, віддавався їм у служінні. «Це є завданням усіх Христових апостолів в усіх часах – бути співробітниками справжньої радості», – закінчив своє повчання Святіший Отець.







All the contents on this site are copyrighted ©.