2008-08-20 13:43:37

Загальна аудієнція з Папою Венедиктом XVI
20 серпня 2008


У середу, 20 липня, тисячі паломників прибули до містечка Кастель Ґандольфо поблизу Риму, де зібралися на внутрішньому подвір’ї літньої папської резиденції, щоб взяти участь у 25-ій з черги цього року загальній аудієнції зі Святішим Отцем Венедиктом XVI.

Розпочинаючи свою катехизу, Папа пригадав, що Церква щодня пропонує нам для наслідування та призивання в молитвах одного чи кількох святих. Цього тижня – це святий Жан Ед, який єретичному ригоризмові секти янсеністів у Франції протиставив здорову побожність, шукаючи її невичерпне джерело у Пресвятих Серцях Ісуса та Марії. Його пам’ять Церква вшановувала 19 серпня, а 20-го – святого Вернарда з Клерво. Хоч він прагнув присвятити своє життя молитві, сталося так, що йому довелося подорожувати по Європі, служачи Церкві та захищаючи християнську віру. Його також називають «Марійским учителем», бо зумів збагнути роль Пречистої Діви Марії у Церкві, представляючи Її як досконалий приклад як монашого, так і мирянського християнського життя.

21 серпня – спогад про святого Папу Пія Х, який жив у бурхливому історичному періоді на початку ХХ століття і змагався та терпів, захищаючи свободу Церкви. У п’ятницю – свято Пречистої Діви Марії Цариці, а в суботу – спогад про святу Розу з Ліми, першу канонізовану святу латиноамериканського континенту, якого вона тепер є небесною покровителькою.

«Дорогі брати й сестри, – вів далі Венедикт XVI, – день за днем Церква дає нам можливість прямувати вперед у супроводі святих. Ганс Урс фон Бальтазар писав, що вони є найважливішим коментарем до Євангелія, його актуалізацією у щоденному житті, а, отже, представляють нам дійсний шлях до Христа». Тому, зазначив Папа, дуже важливо дбати про пізнання святих і про набожність до них, поряд зі щоденним роздумуванням над Божим словом і синівською любов’ю до Пречистої Діви Марії

«Період відпусток, напевно, є сприятливим часом, щоб взяти в руки біографію або твори якогось окремого святого чи святої, але кожен день року дає нам можливість ближче познайомитись з нашими небесними покровителями», – пригадав Святіший Отець, пояснюючи, що їхній людський та духовний досвід показує нам, що святість не є привілеєм для вибраних, але спільним призначенням усіх людей, покликаних бути Божими дітьми, що є загальним покликанням всіх охрищених. Святість запропонована всім, хоча й не всі святі є однакові. І не обов’язково, що великим є той святий, який має надзвичайні духовні дари. Бо, насправді, є дуже багато святих, ім’я яких відоме тільки Богові, тому що на землі вели нормальне, на перший погляд, життя. «Їх приклад засвідчує, що лише тоді, коли хтось перебуває у контакті з Господом, то наповнюється Його миром і радістю та є спроможним всюди поширювати спокій та оптимізм», – сказав Венедикт XVI, висловивши побажання, щоб усі дозволили захопити себе надприродним чаром святості. «Нехай же здобуде для нас цю благодать Пречиста Діва Марія, Цариця всіх святих, Мати та Прибіжище грішників», – закінчив Папа своє роздумування, а після проказування молитви «Отче наш» уділив усім присутнім своє благословення.

Далі Святіший Отець, як звичайно, привітав групи паломників їхніми рідними мовами, а також окремо поблагословив тих вірних, яким не вистачило місця на внутрішньому подвір’ї і вони зібралися на площі перед папською резиденцією.







All the contents on this site are copyrighted ©.