2008-07-20 13:41:26

Папа Венедикт XVI в Австралії: Проповідь під час Служби Божої з нагоди завершення ХХІІІ Всесвітнього Дня Молоді


У своїй проповіді Папа зупинився над словами першої глави Діянь Апостолів: «Ви приймете силу Святого Духа, що на вас зійде», що є гаслом Всесвітнього Дня Молоді, наголошуючи на тому, що ми вже стали свідками виповнення тієї обітниці. Ісус Христос, сидячи праворуч Свого Отця, зіслав Святого Духа на Апостолів, які зібралися на молитву у світлиці Тайної Вечері. Учні Спасителя, отримавши силу Духа Божого почали проповідувати Добру Новину про спасіння аж до краю землі. У кожен час і різними мовами Церква далі звіщає ту радісну вістку, велич Господніх діл, і запрошує усі народи та нації до віри, надії і до нового життя у Христі. Далі Святіший Отець підкреслив, що він приїхав до Австралії як наступник святого Апостола Петра, щоб підтримати, скріпити у вірі, допомогти юнакам та дівчатам, які так численно зібралась на Всесвітній День молоді, відкрити свої серця на діяння Святого Духа, на багатство Його дарів. Вселенський Архиєрей запевнив присутніх у своїй молитві за цей великий форум, що з’єднав молодь «з усіх народів, що під небом» (Діяння Апостолів 2, 5), щоб він був немов збір Апостолів разом із Пречистою Дівою Марією, які зібрались у світлиці Тайної Вечері, в очікуванні прийняти Святого Духа, щоб вогонь Божої любові зійшов на тих хлопців та дівчат, наповняючи їхні серця, об’єднуючи із Господом і його Святою Церквою, вчиняючи із них нових апостолів, які б привели світ до Ісуса.

Папа наголосив, що слова «ви приймете силу Святого Духа, що на вас зійде» мають особливе значення для тих, які отримали у цей день святу Тайну Миропомазання, які позначені даром Святого Духа. Але також вони скеровані до кожного із нас, до всіх охрищених, до всіх, хто отримав від Святого Духа дар примирення і нового життя у Хрищенні, і які Його прийняли до своїх сердець як допомогу і провідника у Святій Тайні Миропомазання, та постійно зростають у Його дарах завдяки Пресвятій Євхаристії. Під час кожної Служби Божої Святий Дух наново сходить, запрошуючи нас не лише перемінити наші дари хліба і вина у Тіло і Кров Господню, але також перемінити наше життя, стаючи одним тілом і одним духом у Христі. Далі, відповідаючи на запитання чим є та «сила» Святого Духа», Венедикт ХVІ підкреслив, що це є сила Божого життя, сила Духа, який ширяв над водами під час сотворення світу, і який, коли настала повнота часу, підняв Ісуса з мертвих. Це сила, яка провадить нас і наш світ до Царства Небесного. Посилаючись на уривок з Євангелії від Святого Луки, який був прочитаний під час Служби Божої, Папа зазначив, що згідно із словами Ісуса розпочалась нова епоха, під час якої Святий Дух зійде на усе людство. Христос був зачатий від Духа Божого і народився від Діви Марії, щоб своїм приходом у наш світ принести нам Святого Духа, який буде джерелом нашого життя в Ісусі, а також душею Церкви, любов’ю, яка єднатиме нас із Господом і між нами, світлом, яке відкриє наші очі, щоб ми могли захоплюватись красою Божої благодаті довкола нас. «Сила Святого Духа ніколи не перестає наповняти Церкву життям», – наголосив Папа, додаючи, що завдяки благодаті Святих Тайн, ця сила зближає нас із джерелом нашого правдивого життя, тобто із Ісусом Христом.

А далі Вселенський Архиєрей сказав, що ця сила, благодать Святого Духа, не є чимось, що можемо заслужити або здобути, а можемо її лише отримати як дар, зазначаючи при цьому велику роль особистої та спільної молитви. Лише відкриваючись на Божу любов, можемо отримати цей дар, дозволяючи, щоб ця сила перемінила наші серця. Ісус завжди присутній у наших серцях, очікуючи на те, щоб ми у тиші прислухались до Його голосу, щоб залишитись у Його любові і отримати силу з висоти, силу, яка здатна вчинити нас сіллю і світлом світу.

А процитувавши слова Ісуса, записані у першій главі Діянь Апостолів, «будете моїми свідками … аж до краю землі», Папа пригадав про свідчення віри багатьох місіонерів, які будували Христову Церкви на цій австралійській землі. Далі, звертаючись до молоді Святіший Отець запитав: «Дорога молоде… Що ви залишите наступним поколінням? Чи ви будуєте ваше життя на міцній основі, будуєте щось, що триватиме?», – запитуючи також про те, чи зібрані юнаки та дівчата дають місце Святому Духові, щоб Він діяв у світі, який часто хоче забути про Бога, чи вживають отримані дари Святого Духа.

Сила Святого Духа не лише нас просвітлює, чи утішає, але скеровує до майбутнього, до Царства Божого, підкреслив Венедикт ХVІ, додаючи, що зіслання Святого Духа на людство є завдатком надії і визволення від усього того, що нас робить убогішими. Таке зіслання дарує зір сліпцеві, свободу поневоленим, створює єдність у відмінності і через неї. Ця сила здатна створити новий світ, може відновити обличчя землі. Нове покоління християн, скріплене Духом Божим, використовуючи дар віри, покликане дати свій вклад у розбудову світу, у якому життя буде прийняте, пошановане і доглянуте з любов’ю, не відкинуте чи знищене. Нова епоха, у якій любов не буде скупою та егоїстичною, але вірною та вільною, відкритою на інших, здатною пошанувати гідність іншої особи, любов’ю, що випромінює радість та красу. У новій епосі надія визволить нас від поверховності, апатії та егоїзму, що умертвлюють наші душі і отруюють стосунки між людьми. «Дорогі молоді друзі, Господь запрошує вас бути пророками цієї нової епохи, посланцями Його любові, здатними притягнути людей до Отця і збудувати майбутнє надії для усього людства», – наголосив Святіший Отець, додавши, що світ, а також і Церква, потребує такої віднови, потребує віри, ідеалізму і великодушності молодих людей, потребує того, щоб люди завжди залишались молодими у Дусі.

А закінчуючи свою проповідь, Папа Венедикт ХVІ заохотив усіх молитись про дар сили Святого Духа для усіх присутніх на Службі Божій, для мешканців Сіднею та усіх людей.







All the contents on this site are copyrighted ©.