2008-04-17 17:48:40

Венедикт XVI у Вашингтоні: Служба Божа на Національному стадіоні


О 9.00 місцевого часу (16.00 – київського) Святіший Отець Венедикт XVI залишив Апостольську Нунціатуру і від’їхав до Національного стадіону, де о 10.00 розпочалася Служба Божа, в особливий спосіб присвячена вірним Вашингтонської Архидієцезії. Головними співслужителями Папи були кардинал Тарчізіо Бертоне, Держсекретар Ватикану та владика Дональд Вуерль, архиєпископ Вашингтонський, який звернувся зі словом привітання до Святішого Отця перед початком богослуження.

Свою проповідь Венедикт XVI розпочав словами «Мир вам!», словами воскреслого Христа, з якими Він звернувся до учнів. «Я прибув, щоб знову проголошувати, як проголошував святий Петро у день П’ятидесятниці, що Ісус Христос – це Господь і Месія, воскреслий з мертвих, що сидить у славі по правиці Отця, назначений суддею живих і мертвих». Далі Папа нав’язав до 200-літнього ювілею піднесення першої дієцезії в США, Балтімору, до рівня митрополії і заснування дієцезій Бостону, Бардстауну, Нью-Йорку та Філадельфії, зазначаючи, що по двохстах роках Церква в Америці з похвалою згадує вміння попередніх поколінь зібрати різнорідні групи іммігрантів у єдності католицької віри, оцінювати важливість кожної одиниці чи групи і особливого дару, який вона вносить до спільноти. Тепер вона покликана дивитися у майбутнє, ставити чоло новим викликам, не менш вимогливим. Венедикт XVI побажав, щоб присутність Наступника Апостола Петра стала нагодою для католиків Америки наново ствердити їхню єдність в апостольській вірі, щоб наново запропонувати сучасникам переконливу рацію надії, яка їх надихає.

Аналізуючи сподівання та загрози сучасного світу, суспільні кризи, послаблення моралі, спалахи насильства, згадуючи також і про проблеми Церкви, Вселенський Архиєрей наголосив на необхідності нової євангелізації. Згадані виклики вимагають повного і здорового навчання правд віри, підтримку католицького способу мислення, в глибокій гармонії між вірою та розумом.

Говорячи про американський народ, як народ надії, Папа нав’язав до болісної теми сексуальних зловживань щодо неповнолітніх. Венедикт XVI належно оцінив великі зусилля докладені для того, щоб у чесний та справедливий спосіб протиставитися цьому великому злу, щоб діти могли зростати у безпечному середовищі, а також заохотив всіх робити все можливе, щоб поширювати примирення та оздоровлення, допомагати тим, що зранені. Папа закликав молитися до Святого Духа, просячи Його дарів для Церкви, які приведуть до навернення, прощення і зростання у святості.

Нав’язавши до прочитаного уривку з Євангелії про зустріч воскреслого Христа з апостолами, коли Він дає їм Свого Духа та дає владу відпускати гріхи, Венедикт XVI пригадав, що завдяки Христовій ласці, даній у слабкі руки служителів, Церква постійно відроджується, кожному дано надію на новий початок. Кожен католик повинен наново відкрити для себе визвольну силу Святої Тайни Сповіді, а це – дорога до освячення і до відновлення Церкви.

На завершення, Святіший Отець закликав вірних долати будь-які поділи і продовжувати бути закваскою євангельської надії в американському суспільстві.







All the contents on this site are copyrighted ©.