2007-12-17 12:34:44

Молитва "Ангел Господній" з Папою
16 грудня 2007


“Радуйтеся завжди у Господі; знову кажу: Радуйтеся”, – саме цими словами апостола Павла до Филип’ян Папа Венедикт XVI розпочав своє недільне повчання. Вселенський Архиєрей зазначив, що тим запрошенням до радості в латинській Церкві розпочинається Служба Божа третьої неділі Адвенту. Святий Павло, Апостол народів заохочує християн радіти, бо ж другий і славний прихід Спасителя уже близько. Церква і сьогодні молиться цими словами, приготовляючись до Різдва Христового, очікуючи на Ісуса, Який має народитись у Вифлеємських яслах. Таїнство Різдва об’являє нам Господа Бога, Який є з нами, Бога, Який дуже близький до нас, і не лише у значенні часу та простору, адже Він узяв на себе наше тіло, стаючи подібним до нас у всьому, крім гріха, щоб ми могли уподібнитись до Нього. «Християнська радість випливає, отже, із цього переконання: Бог є близько, є зі мною, є з нами, в радості та горі, у здоров’ї та недузі, немов друг і вірний наречений. І ця радість триває також у випробуванні, а навіть у терпінні, і не залишається на поверхні, але проникає до глибини особи, яка віддається Богові і на Нього надіється», – наголосив Папа.


Своєю посвятою іншим, люди різних епох, різного соціального становища, свідчать перед світом, що також сьогодні ця християнська радість є можливою. Як, наприклад, блаженна Мати Тереза з Калькути, що була однією із тих великих постатей християнської історії. Вселенський Архиєрей процитував слова цієї блаженної: «Ми з нетерпінням очікуємо раю, де є Бог, але у наших силах бути в раю вже тут, на землі, уже від цієї миті. Бути щасливими з Богом означає: любити як Він, допомагати як Він, давати як Він, служити як Він». Папа наголосив, що справжня радість входить у серця тих, які віддаються служінню потребуючим, бідним, що Бог мешкає у душах тих, які саме у такий спосіб люблять. Святіший Отець зауважив, що не можна робити собі ідола зі щастя, бо тоді дуже важко віднайти правдиву радість, ту, про яку говорить Христос. Але, нажаль, сьогоднішня культура пропонує нам поставити на місце Господа Бога індивідуальне, особисте щастя; ментальність сьогодення спонукає будь-якою ціною шукати власної приємності, навіть за допомогою руйнівних наркотичних засобів, якими людина створює для себе штучний рай, нетривкий, неправдивий.


«Дорогі брати й сестри, також до Різдва можна йти помилковим шляхом, замінюючи правдиве свято, тим, яке не відриває серце на Христову радість. Нехай Пречиста Діва Марія допомагає усім християнам, і людям, які шукають Бога, дійти аж до Вифлеєму, щоб зустріти Дитятко, Яке народилося для нас, для спасіння і щастя усіх людей», – закінчив Папа Венедикт XVI, після чого проказав із вірними молитву «Ангел Господній» та уділив усім присутнім своє Апостольське благословення.

Неділя перед Різдвом за новим стилем має в Римі гарну традицію - благословення фігурок Дитятка Ісуса: діти приносять із собою статуйки Божого Дитятка, які поставлять до своїх домашніх вертепів та під різдвяну ялинку. Папа їх поблагословив, з особливою любов'ю побажавшиді дітям та їхнім родичам щастивого Різдва.







All the contents on this site are copyrighted ©.