2007-11-14 13:59:54

Загальна аудієнція Папи Венедикта XVI
4 листопада 2007


«Дорогі брати і сестри, сьогодні продовжуємо представлення постаті святого Єроніма», – розпочав загальну аудієнцію в середу 14 листопада, Святіший Отець Венедикт XVI, який тиждень тому розповів про життєвий шлях цього святого та про його вклад у вивчення Святого Письма. Цього разу Папа говорив про його духовну спадщину.

Святий Єронім підкреслював важливість того, щоб входити у близький стосунок із біблійними текстами: «Чи не здається тобі, що вже тут, на землі, живеш у Царстві Небесному, коли живеш серед цих текстів, коли над ними роздумуєш, коли не знаєш і не хочеш знати нічого іншого?» Венедикт XVI звернув увагу на те, що розмовляти з Богом і з Його словом, у певному сенсі, є виявом присутності неба, присутності самого Бога.

Освоювати біблійні тексти, а передовсім Новий Завіт, є суттєвим для віруючої людини, адже «не знати Святого Письма – це не знати самого Христа». Цей вислів святого Єроніма цитує також Другий Ватиканський Собор у догматичній конституції «Dei verbum» (Боже слово).

Святий Єронім запитував: «Як можна було б жити без знання Святих Писань, через які вчимося пізнавати самого Христа, який є життям віруючих». Через Біблію Бог промовляє до кожної людини у кожному історичному періоді. На думку святого Єроніма, вивчення і роздумування над Святим Письмом роблять людину мудрою і спокійною. Та щоб дедалі глибше проникати у зміст Божого слова, необхідно цим постійно займатись, тому святий Єронім повчав одного священика, щоб часто читав Божественні писання, а навіть ніколи не випускав їх з рук, і саме таким чином можна навчитися того, чого згодом сам навчатиме. Він також підкреслював важливість Божого слова у вихованні дітей. «Але лише глибокий молитовний дух і допомога Святого Духа можуть привести нас до зрозуміння Біблії», – сказав Венедикт XVI, додавши, що для правильної інтерпретації Божого слова потребуємо підтримки Святого Духа.

Для святого Єроніма важливим критерієм пояснювання Святого Письма була співзвучність з навчанням Церкви. Коли ми самі читаємо Біблію, зустрічаємо «багато зачинених дверей», які є причинами помилок. Автентичне пояснення Біблії завжди повинно перебувати в гармонійній згоді з вірою Церкви, адже текст Святого Письма є також голосом Божого люду, і лише його віра допомагає зрозуміти священні писання. «З огляду на те, що Ісус Христос заснував свою Церкву на апостолові Петрові, кожен християнин, – заключає св. Єронім, – повинен перебувати в єдності з катедрою святого Петра», адже «на цьому камені збудована Церква».

Венедикт XVI зупинився також на моральному навчанні Святого Єроніма, який часто закликав узгоджувати спосіб життя з Божим словом, бо лише живучи ним, зможемо його зрозуміти. Ця послідовність необхідна в житті кожного християнина, а особливо проповідника, щоби його вчинки, незгідні з його промовами, не стали причиною осоромлення.

Багатою є також аскетична спадщина святого Єроніма. Він пригадує, що відважне прямування до досконалості вимагає постійної чуйності, наполегливої праці, чи то ручної чи розумової, уникаючи неробства. Важливою є також практика паломництв.

Венедикт XVI пригадав також вклад св. Єроніма у християнську педагогіку. Він навчав, що її метою є виховати душу, яка повинна стати Господній храмом. Дуже важливими в цьому є здорове і цілісне виховання вже від раннього дитинства, особлива відповідальність батьків, невідкладність серйозного морального і релігійного виховання, а також необхідність освіти. Святий Єронім, не зважаючи на те, що на цей аспект в давнину не звертали належної уваги, визнає право жiнок на повну формацію – людську, шкільну, релігійну і професійну. «І саме сьогодні ми бачимо, як виховання особистості в її повній цілісності, виховання до відповідальності перед Богом і перед людиною, є справжньою передумовою будь-якого прогресу, миру і поєднання, виключення насильства», – зазначив Венедикт XVI, закінчуючи сьогоднішню зустріч з вірними, які численно зібралися на площі Святого Петра у Ватикані, згадкою про те, що св. Єронім відзначився також тим, що зумів визнати цінність позитивних елементів давньоєврейської, давньогрецької та давньоримської культури, і застосувати їх у ще молодій християнській цивілізації. «Він поставив у центрі свого життя і своєї діяльності Боже слово, яке показує людині шлях життя і виявляє їй таємниці святості», – сказав Папа.

Привітавши паломників їхніми мовами, Венедикт XVI проказав разом з присутніми молитву «Отче наш» та уділив Апостольське благословення.







All the contents on this site are copyrighted ©.