2007-11-01 13:01:32

Молитва "Ангел Господній" з Папою Венедиктoм XVI у Ватикані
1 листопада 2007 року: "Cтати святим – це завдання кожного християнина"


1 листопада 2007 року, коли католицька Церква латинського обряду відзначає урочистість Всіх Святих, канонізованих Церквою, тобто визнаних святими, і тих, чиї імена невідомі, опівдні Папа Венедикт XVI проказав з вірними, які зібрались на площі святого Петра у Ватикані, молитву «Ангел Господній», яку радіо та телебачення транслювали на увесь світ. Спочатку Церква латинського обряду святкувала празник Всіх Святих так само, як і Східні Церкви, тобто першої неділі після Зіслання Святого Духа. Офіційно цей празник був введений Папою Григорієм IV та перенесений на 1 листопада.

«У сьогоднішній урочистості Всіх Святих, - сказав Святіший Отець, - наше серце, долаючи межі часу і простору, розширюється до вимірів Неба. На початках християнства, членів Церкви називали також і святими». Наприклад, у І посланні до Корінтян святий Павло звертається до них такими словами: «Церкві Божій, що в Корінті, освяченим у Христі Ісусі, покликаним святим, з усіма, що призивають на всякому місці ім'я Господа нашого Ісуса Христа, Господа їхнього і нашого» (І Кор 1,2). Християнин бо вже є святим, бо Святе Хрищення приєднує його до Ісуса і Його пасхального таїнства, але, в той самий час, мусить стати святим, дедалі більше внутрішньо уподібнюючись до Нього.

Дехто, іноді, думає, що святість - це упривілейований стан, призначений тільки для небагатьох вибраних. Але в дійсності стати святим – це завдання кожного християнина, що більше, можемо сказати – кожної людини! Пише апостол Павло, що Господь нас завжди благословив і вибрав у Христі, «щоб були святі й бездоганні перед Ним у любові» (Еф 1,3-4). Всі людські істоти, отже, покликані до святості, яка, в кінцевому рахунку, полягає в тому, щоб жити, як діти Божі, у тій «подібності» до Нього, згідно з якою ми створені. Всі людські істоти є Божими дітьми й усі повинні стати тим, чим є, прямуючи вимогливим шляхом свободи. Господь запрошує усіх, щоб стати учасниками його святого люду. «Шлях» - це Христос, Син, Божий Святий: ніхто не дійде до Отця, як не через Нього (пор. Ів 14,6).

Церква мудро поставила у безпосередній послідовності празник Усіх Святих та спогадування усіх померлих вірних. До нашої молитви прослави Господа і вшанування блаженних духів, яку сьогоднішня Свята Літургія представляє як «натовп численний, перелічити який ніхто не міг, - від усякого народу і племен, людностей і мов» (Од 7,9), додається молитва за упокій всіх тих, хто випередив нас у переході з цього світу до життя вічного. За них в особливий спосіб помолимось завтра і відправимо Євхаристійну жертву, - наголосив Венедикт XVI. – Насправді, кожного дня Церква закликає нас молитись за них, жертвуючи також щоденні страждання і труднощі, щоб повністю очищені, вони були допущені до утіхи у вічному світлі і мирі в Господі.

У центрі збору Святих сіяє Пречиста Діва Марія, «за словами поета Данте «покірна і вища від будь-якого іншого створіння (Данте, Рай, ХХХІІІ,2). Кладучи свою руку в ЇЇ, з більшою рішучістю прямуймо шляхом святості. Їй доручаємо наші щоденні зусилля і сьогодні до Неї молимось також і за наших дорогих померлих, в надії одного дня зустрінутись всім разом у вічній славі Святих», - закінчив Святіший Отець своє слово до вірних. Потім він звернувся до вірних французькою, англійською, німецькою, іспанською та польською мовами та всім уділив Апостольське благословення.








All the contents on this site are copyrighted ©.