2007-08-27 17:09:35

Молитва з Венедиктом XVI у Кастель Ґандольфо


“Дорогі брати і сестри, також і сьогоднішня Літургія пропонує нам Христове слово, просвітлююче і водночас, бентежне, – розпочав у неділю, 26 серпня, свою катехизу перед проказуванням молитви «Ангел Господній» Папа Венедикт XVI.

Під час останньої подорожі до Єрусалиму один з учнів запитав Ісуса: «Господи, чи мало буде тих, що спасуться?» А Він відповів: «Силкуйтеся ввійти через тісні ворота, багато бо, кажу вам, силкуватимуться ввійти, але не зможуть». Що ж означають ці «вузькі ворота»? І чому багато тих, що не можуть увійти через них? Чи може йдеться про перехід, зарезервований лише для деяких вибраних? Такий спосіб розуміння є завжди актуальними, бо часто піддаємося спокусі інтерпретувати релігійні практики як джерело привілеїв чи запевнень. «Та те що Христос хоче сказати, є якраз навпаки: усі можуть увійти в життя, але для всіх ворота є тісними. Нема упривілейованих, перехід довічного життя є для всіх відкритим, але є «вузьким», тому що є вимогливим, потребує старання, самовідречення, умертвлення власного егоїзму,» – продовжував Венедикт XVI, звернувши увагу на те, що як і минулими неділями, так і цього разу Боже слово спрямовує наш погляд у майбутнє.

Спасіння, яке здійснив Ісус через свої смерть та воскресіння, є універсальним. Він є єдиним Відкупителем і усіх запрошує на бенкет вічного життя. Але для всіх єдиною та однаковою умовою є робити зусилля, щоб наслідувати Його, беручи на себе, за Його прикладом, свій хрест, посвятивши своє життя служінню братам. На суді останнього дня не вистачить назвати себе другом Христа, вихваляючись фальшивими заслугами, як сказано у Святому Письмі: «Ми їли й пили перед тобою, і ти навчав нас на майданах наших». «Справжня дружба з Ісусом виражається способом життя: виражається добротою серця, покорою, лагідністю і милосердям, любов’ю до справедливості і правди, щирим і чесним зусиллям на справу миру і поєднання,» – наголосив Святіший Отець, назвавши ці чесноти «паспортом», який дозволить нам увійти до вічного життя.

«Дорогі брати і сестри, якщо і ми бажаємо увійти через вузькі ворота, мусимо старатися бути малими, тобто покірними серцем, як Ісус. Як Діва Марія, Його і наша Мати. Вона перша, після Сина, пройшла шляхом Хреста і була у славі взята на небо, про що ми нещодавно згадували. Християнський народ прикликає її як Ianua Caeli, тобто Двері Небесні. Просімо Її керувати нами у наших щоденних виборах, на дорозі, яка веде до «дверей Неба»,» – закінчив своє недільне повчання Папа Венедикт XVI, після чого проказав разом з вірними, що заповнили площу перед літньою папською резиденцією у Кастель Ґандольфо, молитву «Ангел Господній» та уділив своє Апостольське благословення.







All the contents on this site are copyrighted ©.