2007-08-20 11:29:24

"Ангел Господній" з Папою у Кастель Ґандольфо


«Дорогі брати і сестри, у Євангелії сьогоднішньої неділі є вислів Христа, який щоразу привертає нашу увагу і вимагає доброго зрозуміння.» – цими словами Папа Венедикт XVI розпочав своє повчання перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 19 серпня, звертаючи увагу на те, що Христос, йдучи до Єрусалиму, де Його чекали муки та смерть, звіряє своїм учням: «Гадаєте, що я прийшов мир дати на землі? Ні бо, кажу вам, – але розділ. Віднині бо в одній хаті, де п'ятеро, і ті будуть розділені: троє проти двох і двоє проти трьох. Будуть розділені: батько проти сина й син проти батька; мати проти дочки й дочка проти матері, свекруха проти невістки й невістка проти свекрухи» (Лк 12,51-53). Хто бодай трохи знає Христове Євангеліє, знає, що воно є найбільшим посланням миру. Сам Ісус, як навчає святий Апостол Павло у листі до Ефесян, є нашим миром. «Як, отже, пояснити ці Його слова? – запитує Венедикт XVI, – Що має на увазі Господь, коли каже, що прийшов принести – згідно є версією Луки – «розділ», або – за версією Матея – «меч» (Мт. 10,34)?»

Цей Христовий вислів означає, що мир, який Христос приніс у світ, не є синонімом відсутності конфліктів. Навпаки, Ісусів мир – це плід постійної боротьби зі злом. Протистояння, до якого прямує Христос, не є проти людей, але проти ворога людини та Бога – Сатани. Той, хто бажатиме вистояти перед цим ворогом, залишаючись вірним Богові, обов’язково зустріне нерозуміння, а іноді – навіть і переслідування. Тому ті, які намірилися безкомпромісно наслідувати Ісуса, незважаючи на те, чи хочуть вони цього чи ні, стануть знаком розділу між особами, навіть у своїй родині. Любов до батьків є священною заповіддю, але ця любов, щоб бути автентичною, не може переважати над любов’ю до Бога. Йдучи слідами Господа Ісуса, християни стають знаряддям Його миру. Не миру непостійного чи примарного, але дійсного, який здобувається з відвагою і настирливістю у щоденному зусиллі перемагати зло добром, часто особисто платячи ціну такої поведінки.

«Пречиста Діва Марія, Цариця Миру, розділила аж до мучеництва душею боротьбу Свого Сина Ісуса проти Лукавого, і продовжує розділяти її аж до останніх часів. Прикликаймо її материнське заступництво, щоб допомагала нам завжди бути свідками Христового миру, які ніколи не опускаються до компромісів зі злом», – закликав Святіший Отець Венедикт XVI, а тоді разом з вірними та паломниками, що зібралися перед папською літньою резиденцією у Кастель Ґандольфо, проказав молитву «Ангел Господній» та уділив всім своє Апостольське благословення.

Після цього Венедикт XVI звернувся зі словами підтримки до потерпілих внаслідок землетрусів у Перу: «Для численних загиблих вимолюю Господнього миру, для поранених – швидкого одужання, і всіх тих, які переживають жалісливі умови, запевняю: Церква з вами, усією своєю духовною та матеріальною солідарністю». Папа також повідомив, що кардинал Тарчізіо Бертоне, Державний секретар Ватикану, найближчими днями приїде до Перу, щоб особисто передати свідчення близькості та конкретну допомогу Апостольської Столиці.







All the contents on this site are copyrighted ©.