2007-07-02 14:12:48

Недільна молитва "Ангел Господній" зі Святішим Отцем Венедиктом XVI на площі Святого Петра у Ватикані 1 липня


У неділю, 1 липня, Вселенський Архиєрей Венедикт ХVІ виголосив до зібраних на площі Святого Петра у Ватикані недільне повчання, проказав із ними молитву “Ангел Господній”, а опісля, уділив усім своє Апостольське благословення. Розпочинаючи свою катехизу, Святіший Отець пригадав присутнім, що літургійні тексти, які Римо-Католицька Церква призначила на ту неділю, висвітлюють свободу Ісуса та наслідування Його. Святий Євангелист Лука у 9-й главі підкреслює свобідний вибір Господа Ісуса: “А як наблизився час, коли Ісус мав бути взятий з цього світу, Він постановив пуститися в дорогу до Єрусалиму”. Спаситель знав, що Його чекає в Єрусалимі, усвідомлював, що в тому місті має перетерпіти страждання і хресну смерть, проте, підкоряючись волі Свого Небесного Отця, жертвує Себе з любові до нас, свобідно обирає ту дорогу, яка веде Його до здійснення Божого плану спасіння людства. І саме у цьому підкоренні волі Бога-Отця Христос виявляє та здійснює Свою свободу, Свій вільний і свідомий вибір, рушійною силою якого є любов. “Хто є більш вільний, аніж Він, що є Всемогутнім? – запитує Папа, і відразу відповідає, наголошуючи, що Христос не виявляв Своєї свободи у вседозволеності чи у домінуванні над іншими, а навпаки, – у служінні. І саме таким способом наповнив змістом слово “свобода”, показуючи, що бути свобідним, вільним, не означає робити те, що заманеться, або не робити нічого. “Свобода, так само, як і людське життя, знаходить свій сенс у любові”, – наголосив Венедикт ХVІ.

Святий Апостол Павло, пишучи до християн у Галатії, теперішня Туреччина, каже: “Ви бо, брати, покликані до свободи; аби тільки свобода ваша не стала приводом до тілесности; але любов'ю служіть один одному” (Гал. 5,13). Жити за тілом, тобто догоджати власним похотям, означає іти за егоїстичними нахилами людської природи; а жити за Духом – це дозволити Божій любові, яку Христос нам подарував, керувати усіма нашими намірами та вчинками. Отож, християнська свобода полягає у тому, щоб наслідувати Господа Ісуса у Його жертвенній любові, що не побоялась ні страждань, ні смерті на хресті. Може видатись парадоксальним, проте кульмінаційною точкою свободи Ісуса Христа була хресна смерть, як вершина любові, наголосив Вселенський Архиєрей.


На Голготі народ кричав до Нього “якщо ти Син Божий, зійди но з хреста” (Мт. 27, 40), проте Спаситель виявляє свою свободу саме у тому, що залишається на хресному дереві, бажаючи виповнити волю Свого милосердного Отця. Щось подібне пережило багато чоловіків та жінок, свідків правди, які, незважаючи на ув’язнення чи тортури, залишались вільними. Господь нас переконує, що правда визволить тих, що у ній перебувають: хто належить правді, той ніколи не буде поневоленим, а завжди буде вміти послужити своїм ближнім.


“Дивімось на Пречисту Діву Марію. Покірна слугиня Господня є зразком духовної особи, повністю свобідної, тому що є непорочною, вільною від гріха і святою, відданою служінню Богові та ближньому. Нехай Своєю материнською турботою допоможе нам наслідувати Ісуса, пізнати правду і переживати свободу в любові”, – закінчив Папа Венедикт ХVІ, уділивши вірним Апостольське благословення.

А після молитви “Ангел Господній” та благословення Святіший Отець рішуче засудив варварське вбивство в Колумбії одинадцятьох депутатів, представників місцевої влади, які протягом п’яти років перебували в руках Революційних збройних сил Колумбії. Папа висловив глибоке співчуття родинам загиблих і усьому колумбійському народові, розділяючи із ними їхній біль. А єднаючись з вірними у молитві, ще раз закликав до припинення усякого насильства та до встановлення тривкого миру.







All the contents on this site are copyrighted ©.