2007-03-31 14:02:50

1 квітня – ХХІІ Всесвітній День Молоді


Завтра, в Квітну Неділю, відзначається XXII Всесвітній день молоді. Цього року він святкується на місцевому рівні, тобто у власних дієцезіях та єпархіях. Завтра на площі Святого Петра у Ватикані Папа Венедикт XVI очолить відправу Служби Божої, у якій візьме участь молодь Римської дієцезії а також численні паломники з усіх континентів.

У своєму посланні з нагоди XXII Всесвітнього дня молоді Святіший Отець пропонує юнакам і дівчатам роздумати над словами з Євангелії від Святого Івана «Як я був полюбив вас, так любіть і ви один одного!» (Ів. 13,34). Папа наголошує на трьох моментах, запрошуючи молодь разом з ним відкривати «справжню, вірну і сильну любов».

Перший момент стосується єдиного джерела справжньої любові, яким є Господь Бог. Коли Святий Апостол Іван у своєму посланні стверджує, що «Бог є любов» (1 Ів, 4,8.16), ставить нас перед найвищим об’явленням джерела любові, яким є тайна Пресвятої Тройці: «в Бозі, Одному і Триєдиному, є вічний обмін любов’ю між Особами Отця і Сина, і ця любов, – навчає Папа, – не є якоюсь енергією чи сентиментом, але особою, це – Святий Дух».

Другий момент стосується способу, яким Бог–Любов об’явився людині. У Воплоченні Божого Сина сталося повне об’явлення Божої тайни. «В Ісусі Христі, правдивому Бозі і правдивому Чоловікові, ми пізнали любов в усій її повноті», – йдеться в посланні Папи. Об’явлення Бога на хресті є повним і досконалим. Відкуплене Христовою кров’ю, кожне життя не є даремним, адже Він кожного з нас особисто любить безмежною любов’ю.

Третій момент роздумів Папи стосується слів Спасителя на хресті: «Спраглий я!» (Ів 19,28), якими Христос об’явив «гаряче прагнення любити і бути любленим кожним із нас». Лише тоді, коли відчуємо силу цієї тайни, зрозуміємо необхідність і невідкладність того, щоб і ми Його любили так, як Він нас полюбив. Любити так, як Він нас полюбив, означає любити всіх, без різниці, також і ворогів, любити до кінця – підкреслив Папа.

Далі Святіший Отець говорить про три середовища, в яких молоді люди «покликані в особливий спосіб виявляти свою любов до Бога». Ці три середовища – це Церква, приготування до майбутнього і щоденне життя. Зупиняючись на першому з них, тобто Церкві, Папа закликає молодь наповнювати своїм ентузіазмом «діяльність парохій, спільнот і церковних рухів», свідчити любов до Христа через проголошення Його Євангелії і приймати з покорою відречення і жертви.

Друге середовище, де потрібно виявляти любов і зростати у ній, – це зусилля кожного у виборі життєвого шляху; для тих, що покликані до подружжя, час заручин – нагадує Венедикт XVI – «є часом очікування і приготування, який потрібно переживати у чистоті жестів і слів, для того щоб дозрівати у любові і в пошані до іншого».

Виявляти любов – означає також з готовністю відповідати на поклик Христа до священичого стану чи до богопосвяченого життя.

І, нарешті, свідчення любові відбувається кожного дня у взаємовідносинах з іншими: у сім’ї, у школі, на роботі, під час дозвілля.

Папа закликає молодь розвивати свої таланти і здатність бути «свідками милосердя», закликає поєднувати «професійну підготовку із здобуванням необхідних релігійних знань», особливо в тому, що стосується соціальної доктрини Церкви.

На завершення свого послання Святіший Отець запрошує молодь бути сміливими у любові, яка є «єдиною силою, що здатна змінити серце людини». Папа закликає наслідувати приклад святих. В особливий спосіб тут згадується Мати Тереза, яка доглядала за покривдженими на вулицях Калькути.

Папа Венедикт XVI запрошує молодь прожити цей Всесвітній день молоді у дусі слів Першого послання святого Апостола Івана: «Дітоньки! Не любімо ні словом, ані язиком, лише ділом і правдою. З цього ми спізнаємо, що ми від правди» (1 Ів. 3, 18 - 19).







All the contents on this site are copyrighted ©.