2007-02-21 15:56:37

Перший день Великого Посту для Римо-Католицької Церкви (21.02.07.)


На відміну від Східних Церков, які розпочали піст на кілька днів скоріше, у середу 21-го лютого, розпочався перший день Великого Посту для Римо-Католицької Церкви. В цей день, під час Святої Літургії на знак покаяння освячується попіл, отриманий внаслідок спалення гілок верби або інших дерев, що були освячені минулого року. Цим попелом посипаються голови вірних, щоби пригадати усім, що ми є порохом і в порох обернемося, як про це говориться в Святому Письмі.

Посипання попелом виражає акт зміни нашого життя, духовної покути у пості і молитві, в плачі та у жалі за гріхи, маючи надію, що милосердний Бог завжди готовий простити нам наші гріхи. Про це ми можемо почути від пророка Йони, як старозавітня Ніневія навернулася від своїх гріхів, почувши Боже Слово з уст пророка, який закликав усіх ніневітян до покаяння і навернення до Бога.

Церква в цей день в особливий спосіб молиться в наміренні, щоби Господь Бог допоміг розпочати святий піст у дусі правдивого покаяння та віри, які нам допоможуть віднайти Воскреслого Ісуса Христа. На Загальній Аудієнції Папа особливо підкреслив, що навернення - це пошук Бога, це шлях з Богом, якого ми слухаємо у євангельському вченні нашого Спасителя, та Якого приймаємо у Пресвятій Тайні Євхаристії.

Навернутися не означає самоспастися чи самореалізувати себе самих. Ніхто з нас не має тієї надприродної сили, щоби могти визначати власну вічну долю. Покаяння – це свобідне синівське признання приналежності у всьому Богу, який є нашим Творцем і люблячим батьком, Який, за словами Блаженної Терези з Калькутти, є «моїм усім в усьому». Тому, хто все своє життя довіряє у руки Христа, той не боїться його втратити, тому що на хресті Ісус з любові віддав за нас власне життя, щоб ми могли віднайти своє вічне життя.

Сьогоднішнім днем Церква розпочинає великопосне паломництво, яке триватиме 40 днів, і яке завершиться святим Пасхальним Триденням: пам’яттю про страсті, смерть і воскресіння Христа Господа ­ центр таємниці нашого спасіння. Це сприятливий час, в якому Церква запрошує всіх християн усвідомити і якомога живіше перейти шлях спасительного відкуплення Христа та глибше пережити власне Хрещення.








All the contents on this site are copyrighted ©.