2007-02-19 15:55:13

Недільна молитва «Ангел Господній» із Папою Венедиктом ХVІ на площі Святого Петра у Ватикані 18 лютого 2007 р.


„Любіть ворогів ваших”, – цими словами Святого Євангелиста Луки у неділю, 18 лютого, Папа Венедикт ХVІ розпочав свою катехизу перед проказуванням із вірними молитви „Ангел Господній”. Заохочення любити своїх ворогів є також і у Добрій Новині, переданій Святим Євангелистом Матеєм, який, описуючи початок прилюдної діяльності Спасителя, скеровує нашу увагу на „Блаженства”, що є своєрідною презентацією життєвої програми, запропонованої Ісусом Христом. А заклик любити навіть своїх ворогів є логічним продовженням тієї Нагірної Проповіді Ісуса. „Але яке значення цих Його слів? Чому Ісус просить любити своїх ворогів, тобто просить любові, що виходить поза межі людських можливостей?” ─ запитує Святіший Отець, відповідаючи, що ця пропозиція Ісуса Христа є реалістичною, бо бере до уваги велике зло і надмір насилля у світі, проте, цю ситуацію можна виправити лише протиставляючи їй більше любові, більше доброти. „Це „більше” приходить від Бога: є Його милосердям, що стало тілом в Ісусі і воно єдине може вивести із рівноваги світ зла у напрямку добра, починаючи від того маленького і вирішального "світу", що є серцем людини”, – наголосив Вселенський Архиєрей.


Євангельський заклик до любові своїх ворогів справедливо вважають хартією християнського ненасилля, яке не полягає у тому, щоб поступатись нападам зла, як то часто виходить з помилкового тлумачення біблійної заохоти підставити другу щоку (див. Лк. 6.29), але щоб відповісти на зло добром, до чого закликає нас Святий Апостол Павло у посланні до Римлян, таким чином розриваючи ланцюг несправедливості. Папа підкреслив, що ненасилля для християнина не є лише тактичною поведінкою, але способом бути особою, поведінкою людини, яка настільки переконана у Божій любові і Його силі, що не боїться подолувати зло тільки зброєю любові і правди. Любов до ворогів є осередком „християнської революції”, революції любові. Саме це і є євангельською новиною, яка перемінює світ, без зайвого шуму. „Ось героїзм „малих”, які вірять у Божу любов і її поширюють навіть ціною власного життя” – зазначив Святіший Отець.


А закінчуючи свою науку, Папа Венедикт ХVІ пригадав, що Великий Піст, який римо-католицька Церква розпочинає у середу, 21 лютого, а католицькі Церкви східного обряду у понеділок, 19 лютого, є дуже сприятливим часом, у якому християни запрошені до навернення, до глибокого переконання в любові Ісуса Христа. А опісля Святіший Отець проказав із вірними на площі Святого Петра, молитву „Ангел Господній” та уділив усім своє Апостольське благословення.







All the contents on this site are copyrighted ©.