2006-09-11 18:59:32

Папа Венедикт XVI у Німеччині
Апостольські відвідини Баварії - 6


Після відвідин капуцинського монастиря св. Марії Магдалини Папа Венедикт ХVІ у супроводі єпископа Вільгелма Шрамла і настоятеля Баварської провінції братів Капуцинів Йозефа Міттермайера вирушив до базиліки св. Анни. Але перед тим завітав на коротку молитву до церкви св. брата Конрада, яка стоїть поруч з базилікою.


О 17:00 в базиліці св. Анни Вселенський Архиєрей очолив відправу Вечірні, яку молився разом з богопосвяченими особами та семінаристами Баварії. Святіший Отець виголосив проповідь, якою запросив присутніх призадуматись над покликанням до монашого і священичого стану, над вірністю і горливістю на шляху цього особливого служіння.


Венедикт XVI підкреслив важливу роль Матері Пречистої Діви Марії, тобто св. Анни. Бо саме у її домі зростало і формувалось найбільше в історії людства покликання. Папа пригадав, що Господь має свій план щодо кожного із нас, що Бог кличе кожного із нас по імені. Підкреслюючи, що нашим обов’язком є стати людьми, що здатні почути і зрозуміти Божий поклик, які є вірними і мужніми у відповіді на Божий голос, і будуть добре користати із благодатей, якими Господь обдаровує. «Знаємо, що Господь шукає робітників для своїх жнив. (...) Так, Господні жнива є великі і чекають робітників: у так званому Третьому Світі – в Латинській Америці, в Африці, в Азії – люди очікують вістунів, які принесуть Євангеліє миру, вістку про Бога, що став людиною», – підкреслив Святіший Отець, пригадуючи, що у світі є багато місць, де зерно Божого Слова треба було б ще засіяти. «Проте, бракує людей, які були б готові до праці на Божій ниві», – зазначив Папа Венедикт ХVІ, додаючи, що Господь вислуховує благання людей, що спраглі Божої науки, які чекають на свідка Христової Євангелії, і тому, стукає до наших сердець із надією, що ми почуємо Його голос і дамо позитивну відповідь на Його запрошення до праці на Божій ниві.

Порівнюючи вибраних і покликаних осіб до 12­ох апостолів, Папа сказав, що бути з Ісусом Христом, також означає бути на дорозі, яка веде до людей; що ці дві дії творять суть монашого покликання та священичого служіння. Лише хто є з Ісусом – вчиться від Нього, пізнає Його, а потім може по-справжньому Його проповідувати іншим. «Хто є з Ним, не затримує для себе те, що знайшов, але мусить передати», – підкреслив Святіший Отець. А далі звернувся до проповіді св. Григорія Великого, який навчав єпископів та священників бути постійно з Ісусом Христом, у кожний час і у кожній справі. Папа підкреслив важливість приватної молитви у монашому та священичому житті, важливість щоденної щирої Служби Божої, відправи Часослова, читання Святого Письма, у якому Господь хоче промовити до кожного зокрема, адорації Найсвятіших Тайн, де присутній Живий Бог, найцінніший наш Скарб, який ми можемо осягнути.


Папа заохотив присутніх призадуматись над постаттю Діви Марії, яка усе Своє життя вірно і невіддільно була з Ісусом, через це Вона була і далі є повністю до розпорядження людям. Він звернув думки і до особи св. Анни, що є прикладом для батьків, які повинні дбати про молитовну атмосферу у сім’ї, бо саме у сім’ї людина навчається молитви і саме там зростають добрі та ревні покликання.


Як приклад Святіший Отець навів і св. брата Конрада, який відрікся великого спадку, бо хотів вірно наслідувати Христа, бути з Ним. Він обрав для себе «останнє місце», був фіртянином, і цією працею здійснив своє покликання: був з Ісусом Христом і був відкритим на потреби людей. Він часто молився перед Найсвятішими Тайнами, з чого черпав доброту для усіх, хто лише стукав у монастирські двері і чим освячувався. «Молімо святого брата Конрада, щоб допоміг нам постійно звертати наш погляд на Господа і у цей спосіб допоміг нам нести любов Бога людям. Амінь!»– закінчив Святіший Отець.


Вийшовши з базиліки, Папа, у присутності мера Альтеттінґа, підписався в Золотій книзі міста. A саме в цей час, коли виходить в ефір наша передача, Святіший Отець прибув автомобілем до рідного міста Марктль­ам­Інн, що у гірській Баварії, на відстані 20 км. від Альтеттінґа щоб відвідати парафіяльну церковцю св. Освальда, у якій маленький Йозеф Ратцінгер був охрещений у сам день свого народження, 16 квітня 1927 року. Він мав надзвичайно теплу зустріч із мешканцями міста, потім, увійшовши до церкви, у молитві зупинився перед христильницею, де йому була уділена Свята Тайна Хрищення.

З рідного міста Папа гелікоптером відлетить до Реґесбурґа, де завтра відправить Божественну Літургію, відвідає університет та очолить екуменічне богослуження.







All the contents on this site are copyrighted ©.