2006-09-11 08:47:23

Папа Венедикт XVI у Німеччині
Апостольські відвідини Баварії - 4


Вчора, коли виходила в ефір наша вечірня передача, у Мюнхенському катедральному соборі Пресвятої Богородиці Святіший Отець Венедикт XVI відправляв Вечірню, під час якої з Вселенським Архиєреєм, зокрема, молилися діти-першопричасники, молоді сім’ї, катехити та інші парафіяльні співробітники.

Коли Папа прибув до катедри, на площі перед храмом його чекали коло двохсот волонтерів Червоного Хреста, Карітасу, пожежної охорони. Перед початком Вечірні Венедикт XVI у супроводі кардинала Фрідріха Веттера, архиєпископа Мюнхена, зійшов помолитись у крипту собору, де поховані архиєпископи Мюнхена і Фрайзінга – попередники теперішнього Папи на мюнхенській катедрі.

Після читань з книги Об’явлення Івана Богослова прийшла черга на слово Святішого Отця.
«Дорогі діти-першопричасники, дорогі батьки і вихователі», – розпочав проповідь Папа Венедикт XVI. – Наше життя – це шлях, який веде в майбутнє. Намагаємося знайти правильний шлях, щоб не потрапити в замкнене коло або в пустелю. Як це осягнути? Першою умовою є жити з Богом. Бог не є десь далеко, у якомусь недоступному місці, куди ніхто не може дістатись. У Ісусі Христі Він став одним з нас, і залишається між нами в Пресвятій Євхаристії. Коли прямуємо з Ісусом, з вірою в Нього, то Його любов доторкається нас, щоб очистити, вчинити світлими. Білий одяг під час Хрещення чи Першого Святого Причастя нагадує саме про те, що ця особа має стати особою правди і добра, «через яку проглядається блиск добра, доброти самого Бога». Ісус приходить до нас у Святому Причасті, а тому ми повинні приймати його як зустріч з самим Богом, Який приведе нас до джерел правдивого життя.

Святіший Отець закликав батьків допомагати дітям у вірі, супроводжувати їх на шляху до Ісуса і з Ісусом, ходити з дітьми до церкви на недільну Службу Божу, а також спільно молитися вдома. До вихователів і катехитів звернувся з проханням, не зважаючи на сучасні труднощі, підтримувати в дітей та молоді пошук Бога і наголосив на тому, що недостатньо дати лише знання. А всіх відповідальних за душпастирську працю Папа закликав робити все можливе, щоб парафія була великою сім’єю, яка почувалася б часткою ще більшої родини, якою є вселенська Церква.

«Всі три місця виховання – сім’я, школа і парафія – повинні бути разом і допомагати знайти шлях до джерел життя, до «життя у повноті». Амінь!» – закінчив проповідь Венедикт XVI, після чого діти-першопричасники прикрасили квітами сходи перед вівтарем і розпочався спів молитви «Величає душа моя Господа», після якої проведено молитву вірних, а богослужіння закінчилось проказуванням молитви «Отче наш» і Апостольським благословенням, після чого Святіший Отець Венедикт XVI повернувся до архиєпископського палацу Мюнхена, проїхавши папамобілем вулицями міста. 
Мюнхенська катедра
 Катедральний храм Пресвятої Богородиці у Мюнхені був зведений у 1468-1488 роках за проектом архітектора Єрга фон Галсбаха. Великий і просторий, він збудований на місці невеличкої церкви з 1240 року, знесеної з метою будівництва на цьому місці нового і більшого Божого храму. Лишень за 20 років постала величава церква Пресвятої Богородиці, що була посвячена у 1494 році, і стала катедральною. Секуляризація церковних дібр у 1800-1803 роках, в епоху Наполеона, призвела до втрати великої частини літургічного і мистецького майна церкви.

З церковною реорганізацією 1818 року, храм стає єпископським. Під час ІІ Світової Війни храм був сильно пошкоджений, зберігся лише один вівтар і кілька творів мистецтва, які були заховані ще перед початком бомбардування. Реконструкція розпочалась у 1946 році, а останні реставраційні роботи булу проведені у період 1989-1994 років. Дві вежі­дзвіниці, що містять кілька дзвонів із 15 століття і пережили воєнні лихоліття, сягають 109-ти метрів, це найбільша висота, що дозволена архітекторами міста.

Від 1589 року в церкві Пресвятої Богородиці зберігаються мощі святого єпископа Бенни, який від 1066 до 1106 року керував Майсенською дієцезією. Бенно був канонізований Андріаном VI, Папою-німцем. А йочо мощі були урочисто піднесені для вшанування 16 червня 1524 року. Коли протестантська Реформа поширилась також і в Майсені, у 1539 році гріб св. Бенни був знищений, а залишки вкинуті до річки Ельби. Тлінні останки святого, однак, вдалося зберегти, і передано герцогу Альбрехту V, який їх зберігав у приватній капличці, а потім вони були перенесені до катедрального собору. Почитання св. Бенни, покровителя Мюнхена, відновилось у 1961 році, коли архиєпископом Мюнхена призначено кардинала Юліуса Дефнера.

Саме у Мюнхенській катедрі 28 травня 1977 року відбулись єпископські свячення Йозефа Ратцінгера. А через місяць, 28 червня 1977 року, Папа Павло VI підніс його до кардинальської гідності.







All the contents on this site are copyrighted ©.