2006-07-09 12:50:34

Папа Венедикт XVI у Валенсії (7)
Урочиста Свята Літургія


Сьогодні вранці, перед тим, як вирушити до Містечка мистецтв і науки, щоб очолити відправу Божественної Літургії, в архиєпископському палаці міста Валенсії Папа Венедикт XVI зустрівся з представникам місцевої влади і організаторами його Пастирського візиту та V Міжнародної Зустрічі Родин. Венедикт XVI подякував за гарячий прийом і добру організацію, після чого кортеж з «папамобілем» на чолі вирушив вулицями Валенсії на те саме місце, де вчора відбувалася зустріч з родинами. Варто згадати, що сотні тисяч сімей провели там цілу ніч.

Перед Божественної Літургією Святішого Отця привітав Архиєпископ Валенсії Аґустін Ґарсія Ґаско. Разом з Вселенським Архиєреєм співслужили коло 50 кардиналів, 450 єпископів, та 3000 священиків. У відправі взяло участь понад 1,5 млн. вірних.


У своїй проповіді Папа звернув увагу на важливий обов’язок батьківства і материнства. «Жодна людина не дала існування сама собі, ані сама по собі не набула елементарних знань про життя. Всі ми отримали життя і основні правди про нього від інших, і ми покликані осягнути досконалість в стосунках і в сопричасті любові з іншими», – сказав Папа. Саме сім’я, яка ґрунтується на нерозривному подружжі чоловіка та жінки, є тим середовищем, в якому людина може гідно народитися, рости і цілісно розвиватися. Коли дитина народжується, то через контакт із своїми батьками вона стає частиною родинної традиції, разом з даром життя отримує увесь великий спадок родинного досвіду, тому батьки мають обов’язок і незаперечне право передавати його дітям, а саме, виховувати їх так, щоб вони відкрили свою ідентичність, ввести їх у суспільне життя, навчити відповідально користуватися моральною свободою, розвивати їхню здатність любити, що осягається через зустріч з Богом і через відчуття, що їх люблять.


Людина походить від Бога, а тому в кожному батьківстві чи материнстві присутній Бог Творець. Через те подружжя повинно приймати дитину не лише, як свою, але й Божу, Який її любить і покликав до Божого синівства. «Кожен акт народження, кожне батьківство і материнство, кожна сім’я черпає свій початок від Бога, який є Отцем, Сином і Святим Духом», – наголосив святіший Отець.


Очевидно, що ми походимо від наших батьків і є їхніми дітьми, але також походимо від Бога, який нас створив на свій образ і покликав бути його дітьми, а тому кожне людське буття не є випадковим, а радше, вписаним в проект Божої любові. Це нам об’явив Ісус Христос, правдивий Син Божий і досконала людина.

«Віра не є чисто культурною спадщиною, але постійним діянням Божої благодаті, що кличе, як також людської волі, що може відповісти чи не відповісти цьому покликанню», – звернув увагу Папа. Тому християнські батьки повинні дати дітям достовірне свідчення їхньої віри і християнської надії. «Християнська сім’я передає віру, коли батьки вчать дітей молитися і моляться разом з ними, коли приступають до Святих Тайн і впроваджують їх в життя Церкви, коли разом читають Біблію, освічуючи родинне життя світлом віри і прославляючи Бога як Отця».


Сучасна культура часто вивищує свободу індивідууму, ніби кожен є самодостатнім, і самоздійснюється поза стосунками з іншими і без жодної відповідальності стосовно інших. Церква не перестає нагадувати, що справжня свобода людини походить від того, що вона є сотворена на образ і подобу Божу. Ісус Христос, який є досконалим прикладом синівської свободи, вчить нас передавати іншим Його любов, перебувати в Його любові.

Папа наголосив на тому, що шанувати й захищати нерозривне подружжя чоловіка і жінки є одним з найважливіших служінь задля спільного добра і справжнього розвитку людини і суспільства, як також є гарантією гідності, рівності і правдивої свободи людської особи. Венедикт XVI також підкреслив важливість і позитивну роль різноманітних християнських церковних товариств та асоціацій, які об’єднують сім’ї, закликавши всіх християн відважно співпрацювати з людьми доброї волі, щоб, з’єднавши сили, поширювати справжнє добро родини в сучасному суспільстві.

«Християнська сім’я – батько, мати і діти – покликана, отже, старатись здійснити вказані цілі не як щось накинуте ззовні, а радше як дар благодаті Святої Тайни Подружжя. Якщо вони залишатимуться відкритими для Святого Духа і будуть просити Його допомоги, Він не переставатиме передавати їм любов Бога Отця, яка об’явилася і втілилася в Христі. (…) Це і є послання надії, з яким з Валенсії бажаю звернутись до всіх родин світу. Амінь», – закінчив проповідь Святіший Отець.

Після проповіді Папа разом з вірними у формі діалогу проказав «Символ Віри», як знак відновлення віри, отриманої в Святій Тайні Хрищення.

Сьогоднішню Службу Божу Папа Венедикт XVI відправляв, вживаючи Святу Чашу, яка зберігається у бічній каплиці валенсійського катедрального храму. Це та чаша, яку Ісус Христос вживав під час Тайної Вечері у Єрусалимі, установлюючи Пресвяту Євхаристію. У 1982 році, відвідуючи Іспанію, також і Папа Іван Павло ІІ вживав цю Святу Чашу, відправляючи Божественну Літургію у Валенсії.

Перед закінченням Святої Літургії Святіший Отець звернувся до вірних з традиційним недільним словом перед проказуванням молитви «Ангел Господній»: «Перед тим, як закінчити це богослужіння, звертаємося до Пречистої Діви Марії, як це роблять численні родини, які звертаються до Неї в тиші своїх домівок, щоб Вона підтримувала їх Своєю материнською ласкою».


Папа подякував всім, які спричинилися до доброго проведення цієї зустрічі, й тим що молилися за її успіх, а також оголосив, що наступна Міжнародна Зустріч Родин відбудеться 2009 року в місті Мехіко, столиці Мексики, подякувавши вірним цієї країни і Кардиналові Норберто Рівера Каррера, Архиєпископові Мехіко, за їхню готовність. Венедикт XVI звернувся до вірних також французькою, англійською, німецькою, італійською, португальською та польською мовами і, проказавши молитву «Ангел Господній», уділив Апостольське благословення, яке було завершенням Божественної Літургії.








All the contents on this site are copyrighted ©.