2006-03-19 13:55:45

Божественна Літургія у ватиканській базиліці Святого Апостола Петра з нагоди урочистості Святого Йосифа, Обручника Пречистої Діви Марії та Опікуна Господа нашого Ісуса Христа


19 березня католицька Церква за новим стилем відзначає урочистість Святого Йосифа, Обручника Пречистої Діви Марії та Опікуна Господа нашого Ісуса Христа. Цей празник є обов’язковим, починаючи від 1621 року, а коли він припадає у неділю, то у римо-католицькій Церкві літургічна відправа може бути перенесена на наступний день. 19 березня – це також і день іменин Святішого Отця, адже його хресне ім’я Йозеф, а ім’я Венедикт він прийняв уже після вибору на Вселенського Архиєрея.


Святий Йосиф є небесним покровителем Вселенської Церкви, а зокрема робітників. У багатьох країнах світу у цей день відзначають також і День батька.

І саме для світу праці Святіший Отець Венедикт XVI відправив сьогодні вранці (19.03.06) Божественну Літургію у ватиканській базиліці Святого Апостола Петра. У відправі взяло участь коло 10.000 представників двадцятки італійських католицьких робітничих асоціацій та рухів, як також і профспілок. З Папою співслужив кардинал Камілло Руїні, вікарій римської дієцезії, 7 єпископів та понад 100 священиків.

Перед богослуженням до Святішого Отця звернувся єпископ Арріґо Мільйо з міста Іврея, президент єпископської комісії у справах соціальних проблем, праці, справедливості та миру. Він, перш усього, привітав Папу з іменинами, запевнюючи щирі молитви усього італійського робітничого світу. Він також відзначив уважність і близькість Венедикта XVI до світу праці, його труднощів та проблем.

У проповіді Папа наголосив, що сучасна дійсність світу праці зазнає швидких і складних перемін. Біблія вказує на те, що праця супроводить людину від початків її існування. «Коли Господь створив людину на Свій образ і подобу, - сказав Святіший Отець, - то призначив її трудитись на землі (див. Бут 2,5-6). Задля первородного гріха наших прародичів праця стала тяжким трудом та тягарем (див. Бут 3,6-8), але у Божому задумі вона непорушно зберігає свою цінність. Сам Христос, Божий Син, ставши в усьому подібним до нас, присвятив багато років ручній праці, настільки, що про Нього говорили, як про «сина теслі» (див. Мт 13,55)».

Венедикт XVI підкреслив, що католицька Церква завжди, а особливо протягом останнього сторіччя, приділяла велику увагу та турботу проблемам світу праці, про що свідчать численні документи Церкви та діяльність багатьох християнських асоціацій та рухів. Праця відіграє головне значення у самоздійсненні людини та у розвиткові суспільства, - наголосив Папа, - і тому вона повинна бути організована та здійснена у повній пошані до гідності людини та служачи загальному добру. Однак, - сказав Святіший Отець, - праця не повинна стати ідолом, єдиним та остаточним сенсом життя. Не можна забувати про неділю, день призначений як для справедливого відпочинку, так і для віддання хвали Богові. За прикладом Святого Йосифа, який день за днем працею власних рук дбав про все необхідне для прожитку Пресвятої Родини, треба освячувати своє життя через працю.

Папа висловив зрозуміння і близькість до безробітних, до молоді, якій важко знайти роботу, до всіх тих, які страждають задля сучасної кризи зайнятості, яка поширена в усьому світі.

Святіший Отець закінчив свою проповідь словами: «Нехай же Святий Йосиф, разом із Марією, своєю Обручницею, чуває над усім робітничим світом і виблагає у Всевишнього спокою та миру для родин та для усього світу. Нехай же християни, вдивляючись у Святого Йосифа, навчаться свідчити в кожному робітничому середовищі Христову любов, що є джерелом справжнього і стабільного миру».

А на закінчення нашої розповіді про сьогоднішню неділю із Венедиктом XVI у Ватикані, передаємо всім вам, наші дорогі брати і сестри, Апостольське благословення, яким Папа завершив Святу Літургію у базиліці Святого Апостола Петра у Ватикані.
RealAudioMP3








All the contents on this site are copyrighted ©.