2006-02-02 18:16:30

Десятий День богопосвячених осіб


2 лютого, за григоріянським календарем, тобто за новим стилем – празник Стрітеня Господа нашого Ісуса Христа, який має в своїй основі розповідь з Євангелії від Святого Луки , коли-то на сороковий день після народження Ісуса П.Д.Марія і Святий Йосиф принесли Його до єрусалимського храму, щоб пожертвувати Господеві, а їм назустріч вийшов праведний старець Симеон та пророчиця Анна
Одночасно - це десятий з черги Всесвітній день богопосвячних осіб. У 1997 році святої пам’яті Папа Іван Павло ІІ встановив цей день з наміром, щоб католицька Церква краще усвідомила та оцінила осіб, які повністю посвятились Богові у чернечому житті, а також і для духовних осіб цей день є нагодою оживити своє богопосвячене життя, адже цей празник має особливе значення для Богові посвячених осіб, які в цей день в особливий спосіб пригадують і відновлюють свою повну посвяту Господеві. Празник Стрітеня – це спогад про слухнянність Ісуса Христа небесному Отцеві, а за прикладом Ісуса Христа обітами убозтва, чистоти й послуху також і ченці та черниці жертвують своє життя Богові, виконуючи особливе посланництво в Христовій Церкві. На цьому богослужінні посвячують свічки, як символ того, що Христос – це світло світу.
З цієї нагоди сьогодні у Ватикані, саме тепер коли виходить в ефір наша передача, відправляється урочиста Свята Літургія, яку очолює Святіший Отець Венедикт ХVI, а з ним співслужать Архиєпископ Франц Роде, Префект Священної Конґреґації інституцій богопосвяченого та спільнот апостольського життя, разом із Секретарем та іншими урядовцями згаданої Конґреґації і членами Ради Об’єднання Вищих Настоятелів Чернечих Чинів і Згромаджень. У відправі бере участь також і численна українська церковна спільнота Риму, адже у Вічному Місті знаходяться Головні осідки ОО. Василіян, СС. Василіянок та СС. Служебниць, а крім того тут є ОО. Студити, ОО. Салезіяни, СС. Катехитки Св. Анни, СС. Пресвятої Родини, тут навчаються ОО. Редемптористи, а крім того й українські Папські колегії Св. Йосафата і Святої Покрови, колегія Св. Софії, як також чимало українських семінаристів вчаться в інших духовних інституціях.
Перед Святою Літургією відбувся процесійний похід і благословення запалених свічок, а після проповіді Папа Венедикт ХVI провів спільну молитву подяки Господеві за дар богопосвяченого життя.
До речі, в Римі – столиці католицького світу, присутність монахів і монахинь дуже велика, адже тут знаходиться коло 500 головних осередків різних Чинів і Згромаджень, в Римі є понад 300 парафій, в половині яких душпастирюють священики-монахи, є двадцятка Папських університетів та інститутів, понад 700 католицьких шкіл, 150 католицьких лікарень, 250 виховних установ, тридцятка семінарій, 90 притулків для похилих віком, 70 гостинниць для прочан,
У зв'язку з десятим Всесвітнім днем богопосвячених осіб варто було б навести£ статистичні дані, що стосуються чернечого життя. Католицька Церква нараховує у світі понад мільйон ченців і черниць, з яких понад 137.000 є священиками, нараховується майже 55.000 братів-монахів, а загально чоловічих чернечих Згромаджень Папського права є понад 200.
Черниць у світі є понад 776.000 , а належать вони до приблизно тисяча трьохсот жіночих чернечих Згромаджень. Контемплятивних монахинь- затворниць, які належать до сімдесятки монаших Орденів, у світі нараховується понад 47.000. До них треба додати майже 29.000 членів жіночих інститутів богопосвяченого життя.
Цей сьогоднішній перелік дає деяке уявлення про те, наскільки католицька Церква багата чоловічими й жіночими чернечими Чинами й Згромадженнями, однак, як добре знаємо, кількість монахів і монахинь у світі ніколи не є достатньою, бо душпастирські потреби дедалі зростають. Отож, усім нам треба і молитись, і сприяти, щоб жіночі й чоловічі монастирі постійно поповнювались новими членами, а з особливою наполегливістю нам треба благати у Бога ласки збільшення покликань до богопосвяченого життя в Україні, що є неозорим духовним полем.








All the contents on this site are copyrighted ©.