2018-02-25 18:54:00

Siri: Këshilli i Sigurimit i OKB-së, votoi njëzëri armëpushimin për një periudhë prej 30 ditësh


Këshilli i Sigurimit i OKB-së votoi njëzëri, dje pasdite, armëpushimin 30-ditor në Siri. Rezoluta e OKB-së siguron, përveç dërgimit të karvaneve humanitare dhe transferimit të të lënduarve dhe të sëmurëve, tërheqjen e menjëhershme të rrethimit në zonën lindore të Ghouta, ku rreth 400,000 njerëz jetojnë nё njё "ferr në tokë", siç pohon Sekretarit i Përgjithshëm i OKB-sё Antonio Guterres.

Sekretari ripohoi se "përpjekjet për të luftuar terrorizmin nuk i zëvendësojnë këto detyrime humanitare. Ligji ndërkombëtar për të drejtat e njeriut kërkon që në çdo kohë e rrethana të mbrohen civilët dhe infrastrukturat civile". Marrëveshja u arrit në sajë të ndërmjetësimit të ambasadorëve të Suedisë dhe Kuvajtit, të cilët pas dështimit të votimit të parë punuan të premten në mbrëmje në një dokument të ri ndërmjetësimi, i cili arriti miratimin e përgjithshëm pas negociatave të gjata dhe të vështira.

Në dokument, nuk është specifikuar data e fillimit, ndërkohë që është specifikuar se armëpushimi nuk do të zbatohet ndaj operacioneve ushtarake që zhvillohen kundër formacioneve Da'eh, Al Qaeda dhe Al Nusra. 
All the contents on this site are copyrighted ©.