2018-01-09 00:06:00

Papa u foli ambasadorëve tё 183 shteteve, plus BE-sё e SMOM


Bota dëgjoi Papën Françesku, mё 8 janar në sallën Regia të Pallatit Apostolik në Vatikan, me rastin e fjalimit drejtuar ambasadorëve të akredituar pranë Selisë sё Shenjtë. Po kujtojmë se janё 183 shtetet që aktualisht kanë marrëdhënie diplomatike me Selinë e Shenjtë; Më 4 maj 2017 u vendosen marrëdhëniet diplomatike me Mianmarin, në nivelin e nunciaturës apostolike dhe tё ambasadës. Përveç kёtyre shteteve, duhet tё shtohen Bashkimi Evropian dhe Urdhri Ushtarak Sovran i Maltës.

Kancelaritë e ambasadave me seli në Romë, duke përfshirë ato të BE-sё dhe tё Smom, janë 89 pasi u shtua gjatë vitit edhe ambasada e Afrikës së Jugut. Nё Romё kanё zyrat e tyre edhe Lidhja e Shteteve Arabe, Oim, Organizata Ndërkombëtare për migrimin dhe ajo e UNHCR, si dhe Komisioneri i Lartë i OKB për Refugjatët.

"Dy përvjetorë janё korniza e fjalimit të gjatë që Papa Bergoglio ia drejtoi trupit diplomatik të akredituar pranё Selisё sё Shenjtë në fillim të vitit 2018: njёqind vjetori i luftës së madhe, përfundimi i të cilit në vitin 1918 e "pёrcaktoi fytyrën e Evropёs e tё mbarё botёs” dhe gjysma e shekullit tё 1968-tёs qё shёnoi 'trazirat shoqërore', të cilat kanë ndryshuar skenarin kulturor planetar duke inseruar një "shumëllojshmëri të të drejtave të reja". Dhe pikёrisht për të drejtat e njeriut, qё u miratuan në vitin 1948 nga Asambleja e Përgjithshme e Kombet e Bashkuara pas katastrofës së Luftës së Dytë Botërore, Papa Bergoglio deshi të reflektonte mbi të gjitha", duke propozuar kështu edhe të tretin përvjetor.
All the contents on this site are copyrighted ©.