2017-07-13 14:51:00

Më 13 korrik kalendari kishtar përkujton shën Henrikun II Duka i Bavarìsë


Më 13 korrik kalendari kishtar përkujton shën Henrikun II Duka i Bavarìsë, i cili qe kurorëzuar perandor më 1014 nga Papa Benedikti VIII. Mbretëroi duke u përkujdesur për promovimin dhe ngritjen njerëzore të krishterë të njerëzve. Prapa insistimit të tij papa Benedikti VIII e vendosi Besojmën e krishterë në Meshën e së dielave e të festave kryesore.

Nëse Henriku II hyri në rrugën e shenjtërisë personale e të reformës së Kishës, kjo është meritë edhe e bashkëshortes së tij, Kunegondës, gruas së jashtëzakonshme me shpirt tejet delikat. Pasi u kurorëzua perandor në bazilikën e shën Pjetrit në Vatikan, më 14 shkurt të vitit 1014 nga papa Benedikti VIII, Henriku ndjeu thellë përgjegjësinë e madhe që kishte ndaj krishterimit dhe nisi veprën e reformës, duke pasur pranë vetes njerëz të shenjtë si Odiloni Clynit, Rikardi i shën Vanne e Romaludi, themelues i murgjve kamaldolezë.

Ndërroi jetë në vitin 1024. Në një letër drejtuar popullit të vet, Henriku II pat shkruar: “Mësimet e Shkrimit Shenjt, Biblës na ftojnë t’i braktisim pasuritë e përkohshme e rahatitë e kësaj toke e të kërkojmë me çdo mjet arritjen ndër banesat e amshuara të qiellit”.

Shën Henriku II Perandor është shembull ndershmërie dhe drejtësie në artin e vështirë të qeverisjes: për këtë shën Henriku është zgjedhur si pajtor qiellor i mbretërve dhe i perandorëve.
All the contents on this site are copyrighted ©.