2017-03-23 15:12:00

Папа: Допустивши закам’янілість серця, стаємо «християнами-атеїстами»


Потрібно слухати Боже слово, щоб уникнути загрозу закам’янілості серця. Така пересторога пролунала з уст Святішого Отця під час ранкової проповіді у четвер, 23 березня 2017 року. Він підкреслив, що коли ми віддаляємося від Бога й стаємо глухими на Його слово, то перетворюємося на невірних християн, а навіть, на «атеїстів».

Спонукою до цих роздумів стало читання з Книги пророка Єремії, в якому прозвучала Господня скарга на вибраний народ за те, що не слухали Його слова, а слідували за власними думками в закам’янілості свого злого серця. Як зауважив проповідник, коли не «зупиняємося для того, аби вислухати Господній голос», то все закінчується тим, що «відвертаємося від Нього» й починаємо «прислухатися до інших голосів», стаємо «глухими на Боже слово».

«І всі ми, якщо зупинимося на хвилинку й приглянемося до свого серця, побачимо, скільки разів ми затуляли вуха, як часто ставали глухими. І коли якийсь народ, якась спільнота, скажімо також, і християнська громада, парафія, дієцезія, затуляють вуха й стають глухими до Божого слова, то починають шукати інших голосів, інших панів, вдаючись до ідолів, яких їм пропонують світ і суспільство, та віддаляються від живого Бога», – сказав Наступник святого Петра.

Далі Папа зауважив, що коли віддаляємося до Бога, то це веде до закам’янілості серця. Коли перестаємо слухати, серце замикається у собі самому, втрачає здатність будь-що приймати. І, таким чином, таке серце потрапляє «в атмосферу, що не є корисною для нього» та «щодня дедалі більше віддаляє його від Бога».

«І ці дві речі – відсутність слухання Божого слова та закам’яніле серце, замкнене у собі, ведуть до втрати вірності. Втрачається почуття вірності. У першому читанні говорить Господь: “Вірність зникла”. Й тоді стаємо невірними католиками, католиками-язичниками, чи, ще гірше, католиками-атеїстами, тому що відсутнє посилання на живого Бога», – сказав Святіший Отець, пояснюючи, що ця невірність виявляється у розгубленості: вже не знаємо, що Боже, а що ні.

У цьому контексті Папа вказав на читання з Євангелії, зауваживши, що про Ісуса, Який «чинить чуда, робить чимало для спасіння, приносячи людям радість і щастя», фарисеї кажуть, що Він чинить це «силою Вельзевула», тобто, диявола. І це – богохульство, що є останнім етапом шляху, який розпочинається з того, що перестаємо слухати Боже слово.

«Кожен з нас, – підсумував проповідник, – може сьогодні запитати себе: “Чи зупиняюся для того, щоб почути Боже слово, чи беру Біблію до рук, через яку Він промовляє до мене? Чи моє серце, часом, не закам’яніло? Чи не віддалився я від Господа? Чи не втратив вірність Господеві і не живу з ідолами, які мені щодня пропонує світ? Чи не втратив оте почуття захоплення від першої зустрічі з Ісусом?” Сьогодні, – це день слухання», – наголосив Святіший Отець, закликаючи просити в молитві «благодать слухання, аби наші серця не закам’яніли».








All the contents on this site are copyrighted ©.