2017-03-07 15:36:00

Реколекції Папи та Римської Курії: Бог промовляє через іншу людину


Тривають духовні вправи-реколекції Папи Франциска, в яких крім нього беруть участь 74 працівники Римської Курії. Проповідником реколекцій є отець-францисканець Джуліо Мікеліні, який щодня виголошує дві духовні науки.

У понеділок 6 березня 2017 р., він запросив Святішого Отця та його співробітників до роздумування над тим, в якій спосіб приймаються важливі рішення у власному житті. «На основі якого критерію робиться вибір? Чи ми вирішуємо, керуючись імпульсами, а, може, дозволяємо, щоб нами керували звички? Чи ставимо власну користь понад Боже Царство? Чи прислуховуємось до Божого голосу, що промовляє в смиренний спосіб?»

Проповідник реколекцій нагадав визнання віри, яке зробив святий Петро. Він визнав Ісуса Месією, бо це йому об’явив небесний Отець. О. Мікеліні висловив думку, що Отець промовляв не тільки через Сина, але промовляв також і до Сина за посередництвом Петра.

Роблячи висновки з цієї євангельської події проповідник заохотив уважно прислухатись до голосу інших людей та запитав, чи маємо досить покори, щоб слухати Петра, щоб взаємно слухати одні одних, звертаючи увагу на власні упередження, аби прийняти те, що Бог хоче нам сказати через скромний голос іншої людини? А беремо до уваги тільки те, що ми самі говоримо іншим людям?

А на закінчення о. Мікеліні запросив замислитись над тим, чи ми маємо відвагу йти за Ісусом аж до самого кінця, беручи до уваги, що це означає нести хрест, як це сказав Сам Христос, звіщаючи воскресіння, радість, але також і випробування: «Коли хтось хоче йти за мною, хай зречеться себе самого, візьме на себе хрест свій і йде слідом за мною» (Мр. 8,34).

А ввечері того ж дня о. Джуліо Мікеліні виголосив другу реколекційну науку, яка стосувалась мовчання Ісуса Христа другу в присутності Його обвинувачів, що закінчується Його останніми словами на Хресті.

Святий Франциск, зазначив проповідник, вважав, що брати можуть перебувати серед невірних двояким способом: звіщаючи Євангеліє або просто перебуваючи серед них. Однак, існують різні види мовчання: ображене мовчання, яке живить думки про помсту, або мовчання обеззброююче, безборонне і спокійне, як мовчання Ісуса перед обличчям страждань. Ісус повністю віддає Себе волі Небесного Отця.

У другій частині роздумів йшлося про євангельську сцені, в якій одна жінка вилила на голову Ісуса дорогоцінний елей, що стало символічним жестом намазання Ісусового тіла запашними оліями в гробу. Цей жест був також виявом найвищого служіння цієї жінки, що має для нас бути прикладом служіння бідним, насамперед тим, що не можуть брати участі в богослуженнях задля хвороби чи похилого віку. Любов до Бога і до ближнього повинні завжди йти разом.








All the contents on this site are copyrighted ©.