2017-03-01 12:38:00

Më 1 mars kalendari kujton Shën Albinin, ipeshkëv


Më 1 mars kalendari kujton Shën Albinin, ipeshkëv. Nga 13 shenjtorët me emrin Albin, prej të cilëve 8 ipeshkvij, më 1 mars përkujtohen tre: një martir legjendar anglez dhe ipeshkvijtë e Anger e Vercellit. Shën Albini francez, i lindur në vitin 496, ndërroi jetë më 1 mars 550.

Ndërsa Shën Albini, pasardhës i shën Euzebit, themeluesit të dioqezës së Vercellit, u shugurua ipeshkëv në vitin 452, në një periudhë historike shumë të turbullt, në sa fiset barbare të hunëve e të gotëve dyndeshin si rrebesh mbi Italinë. Ipeshkvi i ri ndërtoi kishën metropolitane përmbi rrënojat e bazilikës së vogël, ngritur nga shën Euzebi mbi reliket e shën Teofrastit.

Për të shuguruar Kishën e re, ftoi shën Gjermanin, i cili vdiq në udhëtim e sipër. Kështu në bazilikën e Vercellit, në vend të Ipeshkvit të gjallë, arriti trupi i tij i vdekur. Sapo ky trup u vendos në mes të bazilikës - sipas rrëfimit të traditës - të gjithë qirinjtë u ndezën vetvetiu, në sa më parë çdo përpjekje për t'i ndezur kishte qenë e kotë. Kjo dritë u interpretua si mbajtje e premtimit që Shën Gjermani i kishte bërë shën Albinit për të shuguruar Kishën. Për shën Albinin dimë edhe se kulti i tij është shumë i lashtë.
All the contents on this site are copyrighted ©.