2016-11-12 11:59:00

Папа: Ніхто не є виключеним з Божої любові й милосердя


Тема включення, як «важливого аспекту милосердя», стала темою останньої суботньої ювілейної загальної аудієнції, що відбулася на площі Святого Петра у Ватикані 12 листопада 2016 року. Як пояснив Святіший Отець, Бог «нікого не бажає виключати зі Свого задуму любові, але всіх до нього включити». Наприклад, через Хрищення Він «робить нас Своїми дітьми у Христі, членами Свого тіла». Тому й ми, християни, заохочувані користуватися тим же критерієм: включати до свого життя ближніх та остерігатися замкненості в егоїзмі.

Ісус взиває: «Прийдіть до мене всі, втомлені й обтяжені». «Ніхто не є виключеним з цього заклику, тому що місією Ісуса є об’являти кожній людині любов Отця. Нам же належить відчинити своє серце, довіритися Ісусові й прийняти це послання любові, яке вводить нас до таїнства спасіння», – сказав Папа, додаючи:

«Цей аспект милосердя – включення – проявляється в тому, що відкриваємо свої обійми, аби приймати всіх без виключення, без класифікації на основі суспільного стану, мови, раси, культури, релігії: перед нами – всього-на-всього інша людина, яку слід любити так, як любить Бог».

Як зауважив Наступник святого Петра, ми сьогодні дуже часто зустрічаємо чимало «втомлених і обтяжених» людей. Ісусів погляд зупиняється на них «також і через наші очі». Тож чи є наше серце милосердним, а наше мислення та дії – інклюзивними?

«Євангеліє кличе нас розпізнати в історії людства задум великого діла включення, яке, повністю шануючи свободу кожної людини, спільноти й кожного народу, запрошує всіх сформувати одну родину братів і сестер, у справедливості, солідарності й мирі, та стати частиною Церкви, що є Христовим тілом», – зазначив Святіший Отець.

«Як же істинними, – вів далі Папа, – є слова Ісуса, який запрошує втомлених і обтяжених приходити до Нього, щоб знайти відпочинок! Його обійми, розпростерті на хресті, показують, що ніхто не є виключеним з Його любові та милосердя. Ніхто! Навіть найбільший грішник! Всі ми включені в Його любов і милосердя».

За словами Наступника святого Петра, «найбезпосереднішим» вираженням того, що ми почуваємося «прийнятими і включеними» у Христа є Його дар прощення. Адже «всі ми» потребуємо бути прощеними Богом. Відповідно, «всі ми потребуємо братів і сестер, які допоможуть нам іти до Ісуса, відкритися на дари, які Він нам зробив на хресті».

«Тож не чинімо перешкод одні-одним! Не виключаймо нікого! – закликав Святіший Отець. – Більше того, в смиренні й простоті ставаймо засобами інклюзивного милосердя Отця. Саме так, Отче милосердя є інклюзивним. Свята Мати Церква є продовженням у світі великих обіймів умерлого й воскреслого Христа. І ця площа, своєю колонадою, вказує на ці обійми. Дозвольмо залучитися до цього включення інших, аби бути свідками милосердя, з яким Бог прийняв та приймає кожного з нас».

Вітаючи присутні групи паломників, Папа заохотив «з вірою пережити цю останню ювілейну аудієнцію», щоби «досвідчити у своєму житті Божі прощення, милосердя та любов». Окремі слова він скерував до волонтерів:

«З особливими почуттями вдячності вітаю волонтерів надзвичайного Ювілею Милосердя, що походять з різних країн, і дякую вам за цінне служіння, звершуване задля того, щоби паломники могли добре пережити цей досвід віри. Протягом цих місяців я зауважив вашу дискретну присутність на площі з емблемами Ювілею та подивляю ваші посвяту, терпеливість й ентузіазм, з якими ви виконували свої завдання», – сказав Святіший Отець.








All the contents on this site are copyrighted ©.