2016-10-30 12:09:00

Папа: Бог здатний розгледіти добро, що є в серці кожного з нас


Чим виправити чи навернути грішника: напоумляючи і докоряючи, чи показавши на його цінність в Божих очах? Думками про це, коментуючи євангельську розповідь про навернення митаря Закхея, Папа Франциск поділився перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 30 жовтня 2016 року.

Євангелист Лука розповідає, що коли Ісус прийшов до Єрихону, Його дуже хотів побачити Закхей, що був головою над митарями, «багатим колабораціоністом ненависних окупантів-римлян, визискувач свого народу». Стан прилюдного грішника не дозволяв йому наблизитися до Учителя, тож він, будучи малого зросту, виліз на дерево біля дороги, якою мав пройти Ісус. Коли Він проходив, то підвів очі та сказав: «Закхею, швидко спускайся, тому що сьогодні маю бути в твоєму домі».

«Можемо собі уявити здивування Закхея! – сказав Святіший Отець. – Але чому Ісус говорить: “Мушу зупинитися у твоєму домі”? Про який обов’язок йде мова? Знаємо, що Його найбільшим обов’язком є здійснити задум Отця щодо людства, що звершився у Єрусалимі через засуд на смерть, розп’яття й воскресіння третього дня. Це задум спасіння Отчого милосердя. І в цьому задумі передбачено також і спасіння Закхея».

Як розповідає євангелист, люд почав нарікати, коли Ісус увійшов до домівки того, «хто збагатився, обдираючи шкуру з ближніх». Однак, Христос, «спонукуваний милосердям», шукав саме його, а ввійшовши до домівки, сказав: «Сьогодні на цей дім зійшло спасіння, тому що й він є сином Авраама. Син людський прийшов шукати і спасти те, що загинуло». Як наголосив Папа, погляд Ісуса «виходить за межі гріхів та пересудів» та «бачить особу Божими очима, які не зупиняються на злодіяннях минулого, але здатні розгледіти майбутнє добро».

«Ми, іноді, намагаємося виправити і навернути грішника, сварячи його, докоряючи йому за його помилки й неправедну поведінку. Наставлення Ісуса щодо Закхея вказує нам на інший шлях: показати тому, хто помиляється, його цінність, ту цінність, яку Бог не перестає бачити, ні на що не зважаючи. Це може викликати позитивну несподіванку, яка пом’якшує серце та спонукає особу вивести на яв те добро, яке носить в глибині себе», – сказав Святіший Отець, наголошуючи, що Бога «не блокує наш гріх», Він його «перемагає любов’ю».

Після проказування молитви «Ангел Господній», Папа пригадав, що напередодні у Мадриді відбулася беатифікація чотирьох мучеників-венедиктинців, вбитих в Іспанії під час переслідування Церкви на початку ХХ сторіччя. «Прославляймо Господа, – закликав він, – і ввіряймо їхньому заступництву братів і сестер, які сьогодні у різних частинах світу, на жаль, зазнають переслідувань за віру в Христа».

Святіший Отець також пригадав, що наступного дня вирушає в Апостольську подорож до Швеції, з нагоди спогадування Реформації, що збере разом католиків і лютеран. «Прошу всіх вас, – сказав Папа, – молитися за те, щоб ця подорож стала новим етапом на шляху братерства до повного сопричастя».








All the contents on this site are copyrighted ©.