2016-10-01 15:32:00

Зустріч Папи Франциска з духовенством та богопосвяченими особами Грузії


Зворушливу і родинну зустріч пережив Папа Франциск, зустрічаючись в храмі Успіння Пресвятої Богородиці з священиками, ченцями, черницями, семінаристами та мирянами грузинської католицької Церкви.

Зустріч розпочав Апостольський Адміністратор Кавказу для римо-католиків єпископ Джузеппе Пасотто, розповідаючи про досвід невеликої католицької меншини в Грузії. Бути меншиною – це виклик і можливості, але, іноді, це дуже нелегко.

Вислухавши свідчення чотирьох осіб: юнака, матері, семінариста та священика, Святіший Отець присвятив свою імпровізовану промову різним темам, які вони заторкнули. Папа говорив про непохитність у вірі, дав поради стосовно духовної кризи, відзначив важливу роль жінки в Церкві та суспільстві, наголосив на важливості сім’ї, заторкнув тему екуменізму та впливу світського способу життя.

Зокрема, Його Святість підкреслив, що в сучасному світі існує «великий ворог сім’ї, а ним є гендерна ідеологія. Це «світова війна, щоб зруйнувати подружжя, але зробити це не за допомогою зброї, але зруйнувати за поміччю ідеології». За словами Папи, руйнують «ідеологічні колонізації», від яких потрібно захиститись.

"Подружжя, – сказав Глава Католицької Церкви, –  це найпрекрасніше, що створив Господь Бог. Біблія говорить нам, що Бог створив «чоловіка й жінку, створив їх на Свій образ». Отже, чоловік і жінка є образом Бога.  В подружжі є труднощі, непорозуміння, спокуси. Часто намагаються розв’язати ці труднощі за допомогою розлучення. Але це робиться не тільки ціною двох людей, які розлучаються, але й ціною Бога, бо ж вони забруднюють образ Божий. Це робиться також і ціною дітей, які є свідками сварок та розлучення батьків.

Згадуючи про непорозуміння в родинному житті, Папа Франциск наголосив, щоб ніколи не закінчувати свій день без примирення, бо «холодна війна наступного дня є дуже небезпечною». Святіший Отець нагадав «три золоті слова подружнього життя»: дозволь, вибач, спасибі.

Говорячи про віру, Папа навів приклад дуже старенької, покірної жінки, яку він зустрів під час його Апостольської подорожі до Вірменії. Вона сказала Святішому Отцеві, що є вірменкою, але живе у Грузії і подолали довгу подорож, щоб побачити Наступника святого Петра. «Бути непохитними у вірі означає здатність прийняти віру від інших, зберігати та передавати її». Це означає також зберігати пам’ять про минуле, історію народу і мати сміливість мріяти та будувати світле майбутнє.

Святіший Отець заохотив молодь прислухатись до слів своїх бабусь та дідусів, щоб отримати від них свіжу воду віри, виростити її та передати наступним поколінням.

Говорячи про хвилини духовної кризи, яку переживають також і богопосвячені особи, Папа вказав, що потрібно звернутись до витоків свого покликання, адже, для того, щоб витривати у покликанні, потрібно вкорінитись у пам’яті про Господню ніжність, Який сказав: «Ходімо зі Мною!»

Папа також підкреслив, що Церква не замикається сама в собі, вона є для всіх, Церква – це матір. Пресвята Богородиця є зразком Церкви. І коли нас охоплюють духовні сум’яття, треба поспішати під захист покрову Пречистої Діви Марії.

Його Святість розглянув теж і питання екуменізму, вказуючи на несприйнятність прозелітизму. Потрібно молитись і спільно виконувати благодійну діяльність. Саме це, на його думку, є екуменізмом.

На закінчення Папа Франциск вказав на необхідність захиститись від світського духа, закликаючи грузинських католиків бути непохитними у вірі, не підлягати спокусам пристосуватись до масової ментальності.








All the contents on this site are copyrighted ©.