2016-08-29 10:53:00

Папа: Бог приготував нам місце у Своєму серці, а Його винагорода – вічне життя


Бог платить набагато щедріше від людей, а місце, яке він нам призначив, є поряд з Його серцем. Думками про це Папа Франциск поділився перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 28 серпня 2016 р., коментуючи євангельський уривок, в якому розповідається про те, як Ісус побував в домі одного фарисея.

Прибувши до домівки одного із старших між фарисеями, який запросив його на обід, Христос став свідком того, як запрошені поспішали зайняти перші місця. У цьому контексті Він залишив два короткі повчання, одне з яких стосується місця, а друге – винагороди.

Ісус сказав: «Як хтось покличе тебе на весілля, не сідай на першім місці, щоб, бува, не знайшовся хтось, запрошений ним, поважніший від тебе, і той, хто тебе і його закликав, не підійшов і не сказав до тебе: Поступися цьому місцем! Навпаки: коли тебе запросять, іди й займи останнє місце».

«Цією порадою Ісус не має на меті встановлювати норми суспільної поведінки, але дати урок про цінність покори, – сказав Святіший Отець. – Історія вчить нас, що гордість, кар’єризм, марнославство, чванство завдають чимало лиха. Тому Ісус дає нам зрозуміти необхідність вибирати останнє місце, тобто, намагатися бути незначним і непомітним. Покора… Коли стаємо перед Богом в цьому вимірі покори, тоді Бог нас вивищує, схиляється над нами, щоби піднести нас до Себе, тому що кожний, хто виноситься, буде принижений, а хто принижується, буде вивищений».

Як зауважив Наступник святого Петра, слова Ісуса підкреслюють два абсолютно протилежні наставлення: того, хто сам обирає собі місце, і того, хто залишає це Богові, очікуючи від Нього винагороду. «Не забуваймо: Бог платить набагато щедріше від людей! Він дає нам набагато краще місце від того, яке дають люди! Місце, яке нам дає Бог є близько до Його серця, а Його винагорода – це вічне життя», – сказав проповідник, зауваживши, що саме про це йде мова у другому повчанні Ісуса, присвяченому гостинності.

Каже Христос: «Як справляєш бенкет, заклич убогих, калік, кривих, сліпих. І ти будеш щасливий, тому що вони не мають, чим тобі відплатити, – тобі бо віддасться в день воскресіння праведних». За словами Папи, мова йде про те, щоби «обирати великодушність замість корисливих розрахунків».

«У дійсності, – сказав він, – бідні, прості, ті, які нічого не значать, ніколи не зможуть навзамін запросити на трапезу. Таким чином, Ісус показує на першість в Його очах бідних та відкинених, які є упривілейованими у Божому царстві, залишаючи фундаментальне євангельське послання, яким є служити ближньому з любові до Бога».

«Сьогодні Ісус, – вів далі Святіший Отець, – стає речником тих, які не мають голосу, та звертається до кожного з нас із наполегливим закликом відкрити своє серце та єднатися із стражданнями й тривогами бідних, голодних, відкинених за борт суспільства, розтоптаних життям, тих, кого суспільство й деспотизм сильніших викидає, немов непотріб. І ці відкинені, в дійсності, становлять величезну більшість».

У цьому контексті Глава Католицької Церкви скерував сповнену вдячності думку до їдальнь для бідних, в яких волонтери годують потребуючих. Ці їдальні, як також інші діла милосердя, він назвав «тренувальними залами милосердної любові, які поширюють культуру безкорисливості», адже ті, хто там працюють, «спонукувані Божою любов’ю та просвічені мудрістю Євангелія». І тоді служіння ближнім стає «свідченням любові, яке вчиняє видимою та вірогідною Христову любов».

«Просімо у Пречистої Діви Марії, у Тієї, що була смиренною протягом усього Свого життя, провадити нас кожного дня дорогою покори та вчинити нас здатними до безкорисливих жестів гостинності й солідарності до знедолених, аби стати гідними божественної винагороди».








All the contents on this site are copyrighted ©.