2016-07-06 12:40:00

Папа закликав хворих молитися за тих, кому бракує співчуття


«Ви перебуваєте у серці Церкви!». З цими словами, цитуючи французького священника польського походження о. Жозефа Вресінскі, засновника харитативного руху «ATD-Четвертий Світ», Папа Франциск звернувся до делегації хворих, які прибули на прощу до Риму з міста Ліону разом зі своїм архипастирем кардиналом Філіпом Барбареном. Зустріч відбулася у середу, 6 липня 2016 р., в залі Павла VI у Ватикані.

«З великою радістю приймаю вас. Яким би не був ваш стан, ваші особисті історії, тягарі, які носите, це Ісус об’єднує нас навколо Себе», – сказав Святіший Отець, наголошуючи на тому, що саме «здатність приймати кожного таким, яким він є», належить до характерних ознак Спасителя, й додаючи: «Разом з організаторами, що вас супроводжують, ви даєте прекрасне свідчення євангельського братерства в цьому спільному доланні паломницького шляху. Адже ви прибули, супроводжуючи одні одних: частина – великодушно допомагаючи, жертвуючи засобами й часом, щоб ви змогли приїхати, а ви самі – даючи ближнім і нам Самого ж Ісуса».

Наступник святого Петра пояснив, що саме бажаючи розділити з хворими їхній стан, Ісус з любові став одним із них – «зневаженим людьми й забутим». «Ви, – додав він, – перебуваєте у серці Церкви, як казав о. Жозеф Вресінскі, тому що Ісус під час Свого земного життя віддавав перевагу людях, що були такими, як і ви, які переживали схожі ситуації. І Церква, яка любить і для якої є пріоритетом те, що любив і чому віддавав перевагу Ісус, не може залишатися спокійною, доки не досягне всіх тих, які зазнають відкинення, суспільного виключення, які для нікого нічого не вартують».

За словами Святішого Отця, хворі дають нам змогу зустріти Ісуса, адже говорять про Нього «не так словами, як усім своїм життям», даючи свідчення важливості «малих жестів», доступних кожному, що роблять вклад у будування миру. «Це спонукає мене замислитися над тим, – додав він, –  що думали люди, коли бачили Марію, Йосифа та Ісуса на дорогах до Єгипту: вони були бідними, зазнавали переслідувань, але між ними був Бог».

А звертаючись до організаторів прощі та тих, які під час неї супроводжували хворих, Папа склав їм подяку за те, що вони залишаються вірними настановам о. Жозефа, який закликав діяти на основі спільного життя, а не абстрактних теорій. Адже абстракті теорії «ведуть до ідеологій», які, у свою чергу, провадять до «заперечення того, що Бог воплотився і став одним із нас». Натомість, життя, розділене з бідними, «нас перемінює та навертає».

«Ви не лише виходите їм назустріч, включаючи й тих, які соромляться та ховаються, не лише супроводжуєте їх, намагаючись зрозуміти їхні страждання, але також докладаєте зусилля, аби проникнути у їхній відчай. Крім того, ви творите довкола них спільноту, таким чином, повертаючи їм життя, ідентичність та гідність. І Рік Милосердя, – наголосив Глава Католицької Церкви, – є слушною нагодою для того, щоб наново відкрити та жити отим виміром солідарності, братерства та взаємної допомоги і підтримки».

Святіший Отець заохотив хворих та тих, які їм допомагають, зберігати сміливість та навіть серед випробувань не втрачати радості й надії. «Нехай не згасне те полум’я, що палає у вас. Бо ми віримо в Бога, Який виправляє несправедливість, розраджує у випробуваннях та вміє винагородити тих, які покладають на Нього свою надію», – побажав Папа, підкресливши, що в очікування того «дня миру і світла» хворі роблять важливий вклад у життя Церкви та світу: «Ви є свідками Христа, ви є заступниками перед Богом, Який  по-особливому вислуховує ваші молитви».

У цьому контексті Наступник святого Петра доручив цим особливим паломникам «спеціальну місію», яку «лише вони» здатні виконати: молитися за тих, про кого Ісус, проповідуючи, казав: «Горе вам!». Мова йде про тих, кому Він дорікав за заскорузлість сердець. «Даю вам завдання молитися за них, щоб Господь перемінив їхні серця. Прошу вас молитися за тих, на кому лежить відповідальність за вашу бідність, щоб вони навернулися!» – сказав Папа, додаючи: «Запевняю вас, що коли ви це чинитимете, то буде велика радість у Церкві, у ваших серцях та в улюбленій Франції».








All the contents on this site are copyrighted ©.