2016-05-16 16:58:00

«Місійна Церква – свідок милосердя»: Послання Папи Франциска на Всесвітній місійний день 2016 (підсумок)


«Місіонери з власного досвіду знають, що Євангеліє прощення та милосердя здатне принести радість і примирення, справедливість і мир», – наголошує Папа Франциск у посланні з нагоди Всесвітнього місійного дня 2016, який відзначатиметься у 23 жовтня на тему «Місійна Церква – свідок милосердя». Документ оприлюднено 15 травня з нагоди урочистості П’ятидесятниці.

За словами Глави Католицької Церкви, Святий Рік Милосердя проливає особливе світло також і на Всесвітній місійний день, спонукаючи нас поглянути на місії серед тих, які ще не пізнали Христа, як на «велике діло як матеріального, так і духовного милосердя». Адже відзначення цього Дня є заохоченням, зверненим до кожного з нас, аби «виходити», як «учні-місіонери», щоб, використовуючи власні таланти й креативність, «нести всьому людському родові послання Божої ніжності та співчуття».

«Милосердя викликає глибоку радість в серці Небесного Отця, коли зустрічає кожну людську істоту», – пише Папа, пригадуючи, що Святе Письмо представляє нам Бога, як доброзичливого, уважного та вірного, близького до того, хто в потребі. А саме слово, яким у Біблії окреслюється милосердя, посилається на материнське лоно, тобто, на любов матері до своєї дитини, яку вона любитиме за будь-яких обставин. І це є «суттєвим аспектом» любові Бога до всіх Його дітей.

Як зауважує Святіший Отець, милосердя знаходить своє найповніше виявлення у воплоченому Слові, яке «об’являє обличчя Отця, багатого милосердям». «Приймаючи Ісуса та йдучи за Ним через Євангеліє та Святі Тайни, завдяки діянню Святого Духа, ми можемо ставати милосердними, як наш Небесний Отець, навчаючись любити так, як Він нас любить, та перемінюючи наше життя у безкорисливий дар – знак Його доброти», – додає він, вказуючи на те, що «Церква є першою серед людства» спільнотою, яка «живе Христовим милосердям».

«Про цю милосердну любов, як і в первісні часи церковного досвіду, свідчать численні люди різного віку та всіх станів. Промовистим знаком Божої материнської любові є значуща та постійно зростаюча жіноча присутність у місійному світі, поряд з чоловічою. Жінки, мирянки і богопосвячені, а сьогодні також чимало родин, здійснюють своє місійне покликання в різноманітних формах, від звіщення Євангелія до харитативного служіння», – зауважує Глава Католицької Церкви, додаючи, що ця присутність допомагає краще зрозуміти проблеми людей та знайти до них відповідніший, іноді, нечуваний досі підхід.

За словами Папи, Церкву можна назвати «матір’ю» і для тих, які зможуть у майбутньому приступати до віри в Христа. У цьому контексті він висловлює побажання, щоб «святий Божий люд виконував материнське служіння милосердя, яке дуже допомагає народам, які його ще не знають, зустрінути та полюбити Господа». «Віра, – пригадує він, – у дійсності, є Божим даром, а не плодом прозелітизму. Однак, вона зростає завдяки вірі й любові євангелізаторів, що є свідками Христа».

«Кожен народ і культура мають право отримати послання спасіння, яке є Божим даром для всіх. І це стає ще необхіднішим, якщо візьмемо до уваги, скільки несправедливості, війн, гуманітарних криз сьогодні очікують на подолання, – пише Святіший Отець. – Місіонери з власного досвіду знають, що Євангеліє прощення та милосердя здатне принести радість і примирення, справедливість і мир».

Підсумовуючи, Папа Франциск пригадує, що з Ювілейним Роком Милосердя збігається 90-річчя Всесвітнього місійного дня, започаткованого 1926 року Папою Пієм ХІ з ініціативи Папського Інституту Поширення Віри, та, йдучи за своїми попередниками, закликає зібрати цього дня пожертви, призначені на те, щоб «підтримати християнські громади, які потребують допомоги, та додати сил звіщенню Євангелія аж до кінців землі». «І в наші дні не уникаймо цього жесту церковного місійного сопричастя. Не закриваймо свої серця в особистих турботах, але поширюймо їх до горизонтів всього людства», – закликав він.








All the contents on this site are copyrighted ©.