2016-04-15 13:09:00

Папа: упокорення уможливлює людині відкрити серце на діяння Святого Духа


Серцю, яке слухняно відкривається на Святого Духа, Господь завжди дає благодать та гідність підійнятись з упадку, переводячи, якщо необхідно, таку особу через упокорення. На цьому наголосив Вселенський Архиєрей у проповіді під час ранкової Служби Божої, яку він очолив в каплиці ватиканської резиденції «Дім Святої Марти» у п’ятницю, 15 квітня 2016 р., коментуючи біблійний уривок про навернення святого апостола Павла.

Бути пильним щодо святих речей не означає мати відчинене для Бога серце. Як приклад, погляньмо на Савла, про якого розповідає біблійний епізод. Він був надзвичайно уважним та пильним стосовно вірності основам своєї віри, однак, його серце було цілком замкнутим та глухим перед Ісусом Христом. Він навіть переслідував того невідомого для себе Ісуса, намагаючись ув’язнити всіх послідовників Його вчення. Саме з цим наміром він і вирушив до Дамаску.

Як зазначив Папа Франциск, подорож Савла до Дамаску є історією людини, яка дозволяє, щоб Бог змінив її серце. Дорогою Савла освітило сильне світло, вчиняючи його сліпим, він падає з коня та почув голос, який до нього промовляє. Самовпевнений Савло лежить на землі. Перебуваючи саме у такому стані, наголосив Святіший Отець, майбутній апостол усвідомлює всю правду про себе, розуміє те, що він не є таким чоловіком, яким його хоче бачити Господь. Адже Господь кожного сотворив, щоб він стояв на ногах, з високо піднятою головою. Потрапивши у такий жалюгідний стан, не маючи сили піднятись, нічого не бачачи, потребуючи когось зрячого поруч, хто б допомагав йти, серце людини починає відкриватись. Савло прийняв це упокорення і саме воно уможливило йому відкрити своє серце на Бога. «Коли Господь посилає нам упокорення чи дозволяє, щоб вони прийшли, – це, власне, для того, щоб наше серце відкрилось, щоб було слухняним та навернулось до Господа Ісуса», – мовив Єпископ Риму.

Ця біблійна розповідь показує нам, як серце Савла зм’якло. Саме протягом тих трьох днів, поки він був сліпим, він розпочав бачити духовно. А коли через посередництво Ананії навернений Савло, що став Павлом, піднявся і прозрів, то відразу забажав охриститись в ім’я Ісуса Христа. А затверділість його серця перемінилась на слухняність Святому Духові, Який є головною дійовою особою усієї цієї історії, адже це Він провадить Божий народ.

Кожному з нас притаманна закам’янілість серця, тому Папа заохотив благати у Господа, щоб показав нам цю нашу заскорузлість, що повалює нас на землю, та обдарував нас Своєю благодаттю, щоб ми могли, навіть якщо й через упокорення, з гідністю підвестись, відкривши своє серце для Святого Духа. «Приємно споглядати, – сказав на завершення Святіший Отець, – як Господь вміє змінювати серця і вчиняти так, що тверде, вперте серце стає серцем слухняним Святому Духові».          








All the contents on this site are copyrighted ©.