2016-03-04 13:04:00

Папа: Таїнство Покаяння – упривілейоване місце, щоб досвідчити Боже милосердя та святкувати зустріч з Отцем


«У слові «милосердя» знаходить підсумок таємниця християнської віри», – на цій думці наголосив Папа Франциск, звертаючись до приблизно 450-ти учасників ХХVII Курсу для сповідників, організованого Апостольською Пенітенціарією, який відбувався у Римі від 29 лютого до 4 березня.

«Мені дуже приємно зустрітись із вами протягом Великого Посту цього Ювілейного Року Милосердя, з нагоди щорічного Курсу про сповідництво», – розпочав Вселенський Архиєрей, привітавши Його Еміненцію кардинала Піяченцу, Верховного Пенітенціарія, співробітників Апостольської Пенітенціарії та усіх сповідників папських базилік й учасників вищезгаданого Курсу, який має на меті допомогти молодим священикам і семінаристам, які готуються до отримання священичих свячень, належно приготуватись і навчитись правильно та добре уділяти святе Таїнство Покаяння. «І справді, уділення цього Таїнства вимагає відповідного та оновленого приготування, щоб ті, які до нього приступають, могли «рукою доторкнутись величі милосердя, справжнього джерела внутрішнього миру» (пор. булла Misericordiae Vultus, 17)», – підкреслив Папа.

Милосердя стало живим, видимим і досягло кульмінаційної точки в Ісусі Христі. В цьому значенні, милосердя, ще перед тим, як бути наставленням чи людською чеснотою, є остаточним Божим вибором на користь кожної людини задля її вічного спасіння; вибором, який запечатаний кров’ю Ісуса Христа. «Це Боже милосердя може безкорисливо досягнути кожного, хто про нього просить. Дійсно, можливість прощення є справді відкрита для всіх, а навіть більше, - широко відчинена, як найбільші «святі двері», бо співпадає із самим серцем Отця, Який любить і чекає на всіх Своїх дітей, в особливий спосіб, на тих, які більше помилились та віддалились, – мовив Єпископ Риму, додаючи, – Милосердя Отця може досягнути кожну особу у різний спосіб: за допомогою відкриття щирого сумління, через читання Слова Божого, яке навертає серце, за допомогою зустрічі з якоюсь милосердною сестрою чи братом, через життєвий досвід, який розповідає про рани, гріхи, прощення та милосердя».

Папа вказав на те, що у людському житті є «надійна дорога» милосердя та прощення, яка провадить від можливості до дійсності, від надії до певності. Цією дорогою є сам Ісус Христос, Який має владу на землі прощати гріхи (пор. Лк. 5, 24) і Який передав цю місію Своїй Церкві. «Отож, Святе Таїнство Покаяння – це упривілейоване місце, щоб досвідчити Боже милосердя та святкувати зустріч з Отцем», – підкреслив Святіший Отець, пригадуючи присутнім про те, що у сповідальниці вони є знаряддям Божого милосердя для каяників. «Тому, будьмо уважні, щоб не ставити перешкод цьому дарові спасіння», – наголосив він, вказуючи, що сповідник є також грішником, який потребує Божого прощення.

Святіший Отець, серед іншого, теж пригадав, що кожен каяник, отримавши від священика відпущення гріхів, завдяки вірі має певність у тому, що його гріхи більше не існують, їх знищено Божим милосердям. «Кожне розрішення є, у свій спосіб, ювілеєм серця, яке радує не лише вірного й Церкву, але, особливо, самого Господа Бога», – зазначив Вселенський Архиєрей, наводячи слова Ісуса Христа, якими Спаситель вказує на більшу радість у небі з причини одного грішника, який кається, ніж від 99-ть праведників, які не мають потреби у наверненні (пор. Лк. 15, 7). «Отож, важливо, щоб сповідник був також «каналом радості», і щоб каяник, який отримав прощення, не почував себе пригнобленим провиною, але міг насолоджуватись Божим ділом, яке його визволило, міг жити у вдячності, готовий до виправлення зла, яке скоїв, та до того, щоб з добрим і відкритим серцем вийти назустріч братам».        

«Дорогі брати, у наш час, позначений індивідуалізмом, численними ранами та спокусами замкнутись у собі, є правдивим і дійсним даром бачити та супроводжувати особи, які приходять до милосердя. Це несе за собою, також для всіх нас, обов’язок ще більшої євангельської послідовності та батьківської доброзичливості», – наголосив Вселенський Архиєрей, додаючи, що сповідник не є власником, господарем як пастви, так і благодаті, а лише їх управителем. «Нехай Пречиста Діва Марія, Прибіжище грішників і Мати Милосердя, завжди провадить і підтримує фундаментальне Таїнство Покаяння», – закінчив Папа Франциск.

 








All the contents on this site are copyrighted ©.