2016-03-03 12:19:00

Папа Франциск: Боже спасіння приходить у простоті та у малих речах


Боже спасіння не приходить через якісь великі речі, через владу чи багатство, через церковні чи політичні зв’язки, але у простоті та через незначні речі. На цьому наголосив Папа Франциск у проповіді під час Святої Меси у ватиканській резиденції «Дім Святої Марти» у понеділок, 29 лютого 2016 року.

На ці роздуми натхнули Вселенського Архиєрея літургійні читання дня, де розповідалось про сирійця Наамана, який просив у пророка Єлисея оздоровлення, однак, не хотів прийняти простий спосіб, в який би воно мало здійснитись, і також про мешканців Назарету, які не могли прийняти Божого плану спасіння, що досить відрізнявся від їхнього. Ісус зазнавав погорду з боку законовчителів, які шукали Божого спасіння у виконанні моральних законів та багатьох приписів того часу. А ось садукеї вбачали Боже спасіння у компромісі з світською потугою, з владою, церковною чи політичною. Проте, народ не довіряв ні одним, ні другим, а Ісуса слухав з великим зацікавленням, бо Він говорив до них як Той, Хто має владу.

Святіший Отець зазначив, що люди часто вважають, що Боже спасіння повинно прийти від чогось великого, маєстатичного, що спасаються лише ті, які мають владу, зв’язки чи багатство. Але Божий план спасіння є зовсім іншим! Коли Ісус говорить про спасіння, то не говорить про якісь надзвичайні речі, але вказує, що воно приходить у простоті та через прості речі. Про це довідуємось із Христової нагірної проповіді Блаженств та із 25 розділу євангелії від Матея, де розповідається про загальний суд і про те, що Господь нас судитиме за наші маленькі вчинки: чи ми нагодували голодного, чи напоїли спраглого, чи прийняли чужинця, чи відвідали хворого та ув’язненого. «Істинно кажу вам: усе, що ви зробили одному з Моїх братів найменших – ви Мені зробили», – каже Спаситель, вказуючи на прості речі (Мт. 25, 40). Це багатьом може не подобатись, але саме у такій простоті приходить спасіння, а не у владі, багатстві чи церковних або політичних зв’язках.

«Дуже корисним буде для нас трішки призупинитись, сьогодні чи завтра, та прочитати 25 розділ євангелії від Матея і прислухатись до того, що робиться у нашому серці: чи там є якась погорда та просити у Господа зрозуміння, що єдиною дорогою спасіння є «безумство Хреста», тобто смерть Божого Сина, Його применшення».








All the contents on this site are copyrighted ©.