2016-03-02 12:51:00

Папа Франциск: Церква потребує сердець, відкритих на Боже милосердя


«Церкві потрібні серця, відкриті на Боже милосердя», – наголосив Папа Франциск під час загальної аудієнції у середу 2 березня 2016 р., промовляючи до понад 20-ти тисяч паломників, зібраних на площі святого Петра у Ватикані.

Продовжуючи тему катехизи про милосердя в Святому Писанні, Святіший Отець зосередив увагу на першому розділі книги пророка Ісаї, в якому Бог представлений як батько родини, що любить Своїх дітей, піклується ними, пробачає їм, виховує, коли вони грішать, докоряє та заохочує зростати у доброму. Господь Бог прощає Своєму народові, дає благодать, не  ставиться до нас, згідно з нашими гріхами, не відрікається Своїх дітей, але їх спасає, завжди залишаючи відчиненими двері надії.

За допомогою пророка  Ісаї Бог промовляв до людей з гіркотою розчарування батька, що дбав про Своїх дітей, а тепер вони виступили проти Нього. Навіть тварини вдячні своєму господареві і пізнають руку, яка їх годує. Натомість люди не визнають Бога, не хочуть Його зрозуміти. Незважаючи на рани, Господь Бог дозволяє, щоб говорила любов і звертається до сумління цих невдячних синів, щоб вони навернулись і дозволи Йому наново їх любити. Святіший Отець нагадав, що  виховна місія батьків полягає в забезпеченні дітям розвитку в умовах свободи, щоб вчинити їх відповідальними, здатними здійснювати добрі діла для себе і для інших. Але з причини гріха, свобода стає вимогою незалежності й гордості, ведучи до конфронтації та ілюзії самодостатності. Тому Бог докоряє Своєму народові, але зустрічається з марнославством та ідолопоклонством.
Папа зауважив, що наслідком гріха є страждання. «Там, де існує відмова від Бога, від Його батьківства, життя стає неможливим, існування втрачає своє коріння. Але навіть така болісна подія розглядається в світлі спасіння. Це випробування є для того, щоб люди могли зазнати гіркоти

відмови від Бога і зрозуміти гнітючу порожнечу вибору смерті. Страждання, яке є неминучим наслідком рішення саморуйнування, має схилити грішника до роздумів, щоб відкрити його для покаяння і прощення»,  – сказав Святіший Отець.
Святіший Отець зазначив, що покарання стає засобом, щоб розбудити призадуму. Господь в Своєму милосерді показує шлях, яким не є ритуальні жертвопринесення, а справедливість.

До Бога потрібно підходити з  чистими руками. Папа Франциск закликав, щоб пожертви, складені на Церву, ніколи не були результатом визиску, бо Церква не потребує брудних грошей, а сердець, відкритих на Боже милосердя.

«Боже милосердя пропонується всім, і слова пророка Ісаї важливі також для всіх нас, які сьогодні покликані жити як діти Божі», – закінчив Святіший Отець свою катехизу у середу 2 березня 2016 року.








All the contents on this site are copyrighted ©.