2016-02-17 13:17:00

Папа Франциск до молоді: ви – багатство Мексики!


Слідкуючи за Апостольською подорожжю Папи Франциска до Мексики, нікого вже не може здивувати спонтанність і радість мексиканців, що супроводять кожну появу Святішого Отця. Однак, такого вибуху ентузіазму, радості та  ейфорії, який приготувала йому молодь на стадіоні в Морелії, хіба ще не було. Це було справжнє свято молоді, в якому з радістю взяв участь Папа.

Стадіон імені Хосе Марія Морелос-і-Павона був заповнений до останнього місця. Для Папи був приготований спеціальний подіум, до якого він під’їхав з великими труднощами, адже молоді люди, не зважаючи на бар’єри,  рушили до Святішого Отця. Охоронна служба здавалась дещо розгубленою та безпорадною... Але Папі Францискові такі хвилини безпосередньої зустрічі з молоддю приносять велику радість.

Наступний вибух радості й ентузіазму зустрів Святішого Отця, коли він з’явився на подіумі. І на його обличчі також сяяла радість. У супроводі співів та скандувань на полі з’явились молоді люди з прапорами всіх дієцезій Мексики й розпочався спектакль, в якому традиційні танці та пісні переплітались з хореографічними композиціями.

Святіший Отець не переставав завдавати клопоту охороні. Кілька метрів від Папи охоронці затримали двох волонтерок, які хотіли дістатись до нього. Однак, Папа виразним жестом покликав їх до себе. Обидві молоді дівчини добігли до Святішого Отця, обіймали його, не приховуючи сліз щастя.

Але зустріч із Папою Франциском – це не тільки пісні, музики й танці. Для молодих людей, які прибули з усіх закутин Мексики зустріч стала нагодою розповісти їхньому духовному батькові, вчителеві і старшому братові успіхи й страждання своєї щоденної дійсності. Кілька молодих людей виступили від імені всії мексиканської молоді, всіх її культур і мов. Вони говорили, про яку сім’ю мріють, про своє велике прагнення миру, про християнські зобов’язання й надію, яка їм дуже потрібна. А також і про насильство, корупцію, торгівлю наркотиками, безробіття, втрату насправді людських стосунків.

Під час свідчень юнаків і дівчат Святіший Отець робив замітки і потім дав їм одну відповідь на всі питання, вказуючи, що є основою всього – Ісус Христос!

Папа подякував за надзвичайно гарячий прийом, який, за його словами, ще раз підтвердив, що мексиканці є дуже життєрадісним народом. Папа привітав не тільки молодь зібрану на стадіоні та на навколишніх пагорбах, але й десятки тисяч на площі міста Ґуадалахари, і молодь, перед телевізорами всієї Мексики Він ствердив, що саме молодь є багатством Мексики, багатством Церкви. Святіший Отець навів приклад гори, яка приховує в своїх надрах мінерали, що можуть послужити прогресові людства, але це багатство треба перетворити в надію трудом гірників. «Так і ви є багатством, – мовив Його Святість, – багатством, яке потрібно перетворити в надію. Всі, що тут виступали і вказували на труднощі, на переживання і страждання, яких зазнали, підтвердили дуже важливу правду: всі ми можемо жити, але без надії немає життя».

Далі Папа ствердив, що він розуміє, що, іноді, важко відчувати себе багатством, коли навколо всі кажуть, що ми нічого не вартуємо, коли постійно відчуваємо загрозу втратити друзів чи рідних з рук наркоторгівців, злочинних організацій, які сіють терор. Важко відчувати себе багатством народу, коли немає можливості отримати гідну працю, немає можливості вчитись, коли бачиться, що людська права потоптані, що доводить до крайніх ситуацій. Важко відчувати себе багатством, коли молодих використовують у своїх дріб’язкових інтересах, спокушаючи обіцянками, що ніколи не виконуються,  і які виявляються мильними бульбашками.

«Але ви маєте внутрішнє багатство, маєте внутрішню надію, – наголосив Святіший Отець. – Ви просили в мене слово надії. Ця надія є основою всього і називається Ісус Христос. Коли все здається надто важким, коли здається, що нас падає весь світ, саме в такі хвилини прийміть Ісусів хрест, прийміть Ісуса. Якщо ви впадете, дозвольте Ісусові вас підняти. Ісус Христос, іноді, пришле до тебе брата, щоб з тобою поговорив і тобі допомогти.  Ніхто не може забрати у вас найбільшого багатства – відчувати себе любленими, відчувати себе родиною, відчувати себе спільнотою. Треба дивитись вперед, високо піднявши чоло, долати шлях з гідністю».

Папа вказав на три, на його думку, найважливіші слова, які молодь часто повинна повторювати: багатство, надія, гідність. «Багатство, – наголосив Папа, – яке вам дав Господь! Ви є багатством Мексики! Надія, бо ви відкриваєте серце Христові, Який дає надію, і трєтє слово – гідність, яку Христос вам дає, щоб ви не стали крамом в руках інших».

і.








All the contents on this site are copyrighted ©.