2016-01-30 10:54:00

Папа: Кожен християнин є носієм Христа


«Милосердя та місія» – такою була тема надзвичайної загальної аудієнції, що відбулася у суботу, 30 січня 2016 р., на площі Святого Петра у Ватикані з нагоди надзвичайного Ювілейного Року. Як знаємо, для того, щоб задовольнити запити від паломників, які прибувають до Риму на прощу з нагоди Святого Року, було вирішено проводити додаткові загальні аудієнції зі Святішим Отцем у деякі суботи. Вони мають таку саму форму й перебіг, як і звичайні зустрічі щосереди.

«День за днем заглиблюємося у Святий Рік Милосердя. Своєю благодаттю Господь спрямовує наші кроки, коли проходимо через Святі Двері, та виходить нам назустріч, щоб завжди залишатися з нами, не зважаючи на наші нестачі та суперечності. Ніколи не втомлюймося відчувати потребу в Його прощенні, тому що тоді, коли ми є слабкими, Його близькість вчиняє нас сильними й дозволяє нам із ще більшою радістю переживати свою віру», – розпочав свою катехизу Святіший Отець.

У світлі повчань святого Івана Павла ІІ, який в енцикліці «Бог багатий милосердям» писав: «Церква живе автентичним життям тоді, коли сповідує та звіщає милосердя та коли приводить людей до джерел милосердя», Папа Франциск вказав на те, що на християнах лежить відповідальність за те, щоб бути «місіонерами Євангелія». «Коли отримуємо добру вістку, або коли переживаємо якийсь гарний досвід, то цілком природно, – пояснив він, – ми відчуваємо потребу поділитися ним з іншими. Ми всередині відчуваємо, що не можемо отриману радість тримати в собі і бажаємо її поширювати».

За словами Святішого Отця, такою самою повинна бути наша реакція і тоді, коли ми зустрічаємося з Господом. Зрештою, «конкретним знаком того, що ми дійсно зустріли Ісуса є радість, яку ми відчуваємо також і в тому, щоб ділитися нею з ближніми». Саме цей досвід зустрічаємо на сторінках Євангелій, коли читаємо про перших учнів: Андрій відразу пішов до Петра, а Филип вчинив так само з Натанаїлом.

«Зустрітися з Ісусом рівнозначне зустрічі з Його любов’ю. Ця любов перемінює нас та вчиняє здатними передавати іншим ту силу, яку Він нам дарує. Деякою мірою можемо сказати, що у день Хрищення, крім того, яке обрали тато і мама, кожному з нас дано ще одне ім’я, а ним є “Христофор”, всі ми є Христофорами, що означає “Той, хто несе Христа”. Кожен християнин є носієм Христа!» – наголосив Папа.

Підсумовуючи, Святіший Отець підкреслив, що милосердя, яке ми отримуємо від Небесного Отця, «не дане нам, як приватне утішення, але вчиняє нас засобами того, щоби й інші могли отримати той самий дар». За його словами, між милосердям та місією існує «чудовий кругообіг»: «Переживання милосердя вчиняє нас місіонерами милосердя, а бути місіонерами дає змогу дедалі більше зростати у Божому милосерді».








All the contents on this site are copyrighted ©.