2016-01-20 09:34:00

Папа: Боже милосердя, яке діє в Хрищенні, сильніше від наших поділів


Всі християни завдяки Хрищенню отримали Боже милосердя, а тому всі, не зважаючи на конфесійну приналежність, маємо обов’язок передавати іншим отримане милосердя. На цьому наголосив Папа Франциск під час загальної аудієнції у середу, 20 січня 2016 р., присвятивши її роздумам над темою Тижня молитов за єдність християн, який триває від 18 до 25 січня.

У світлі того, що на початку зустрічі було прочитано уривок з першого Послання святого Петра, який екуменічна група з Латвії, що займалася приготуванням теми цьогорічного Тижня молитов, обрала як його тему, Святіший Отець зазначив, що у лютеранському катедральному соборі Риги є христильниця з ХІІ сторіччя, періоду євангелізації Латвії, яка є «промовистим знаком початку віри, визнаним всіма християнами Латвії – католиками, лютеранами і православними».

«Цим початком, – сказав Наступник святого Петра, – є наше спільне Хрищення», про яке Другий Ватиканський Собор говорить, як про «сакраментальні узи єдності, які єднають всіх тих, які через нього були відроджені». А перше Послання святого Петра було звернене до першого покоління християн, «щоб допомогти їм усвідомити дар, отриманий в Хрищенні, та вимоги, які з нього випливають».

«Також і ми, протягом цього Тижня молитов, покликані наново все це відкрити, чинячи це разом, виходячи за межі наших поділів», – наголосив Глава Католицької Церкви, зазначивши, що поділяти одне і те саме Хрищення означає, насамперед, «що всі ми є грішниками і потребуємо бути спасеними, відкупленими, звільненими від зла». У Посланні святого Петра цей аспект названо темрявою: «[Бог] покликав вас з темряви у дивне своє світло».

«Коли ми, християни, кажемо, що поділяємо те саме Хрищення, ми стверджуємо, що всі ми – католики, протестанти й православні – поділяємо досвід покликання з безжалісної та поглинаючої темряви до зустрічі з живим Богом, повним милосердя. Всі ми, на жаль, носимо у собі досвід егоїзму, який породжує поділи, замкненість, зневагу до інших. Розпочати від Хрищення означає знову віднайти джерело милосердя, джерело надії для всіх, тому що ніхто не є виключеним з Божого милосердя», – підкреслив Святіший Отець.

За словами Папи, спільність у цій благодаті «творить нерозривний зв’язок між нами, християнами», так що з огляду на Хрищення всі ми можемо «дійснно вважати одні одних братами й сестрами». «Всі ми дійсно є святим Божим людом, хоча через наші гріхи ми ще не є людом, повністю з’єднаним. Боже милосердя, яке діє в Хрищенні, сильніше від наших поділів», – наголосив Папа, вказуючи на те, що приймаючи ласку милосердя, ми стаємо «здатними звіщати всім» дивні Божі діла, починаючи «від простого й братнього свідчення єдності».

«Ми, християни, можемо звіщати всім силу Євангелія, анґажуючись у спільні діла милосердя для тіла і душі. Це є конкретним свідченням єдності між нами», – сказав Святіший Отець, підсумовуючи: «Всі ми, завдяки благодаті Хрищення, отримали від Бога милосердя та були зараховані до Його народу. Всі ми, католики, православні та протестанти, формуємо царське священство та святий народ. Це означає, що ми маємо спільну місію, якою є передавати іншим отримане милосердя, починаючи від бідних та покинутих. Під час цього Тижня молитов молімося, щоб всі ми, Христові учні, знайшли спосіб співпрацювати у тому, щоб нести Отцеве милосердя в кожен куток землі».








All the contents on this site are copyrighted ©.